Ugrás a tartalomra

Víz jelent meg a hawaii vulkán kráterében

2019.08.07
23:40
2024.03.19
08:50
Forrás
HVG/MTI
Először fedeztek fel vizet a hawaii Kilauea vulkán kráterében, a változás annak jele lehet, hogy a jövőben kitörésekre lehet számítani.

Fotó: Tanjug via AP/J. Babb/USGS

A tudósok nem biztosak benne, pontosan mi fog történni, de ha a láva vízzel érintkezik, az robbanásokhoz vezet.

Az egyik lehetőség, hogy a láva lassan felhevíti a talajvizet, és elképzelhető, hogy új lávatavat hoz létre. A láva szintén interakcióba léphet a víztáblával és kisebb robbanásokat okozhat – mondta Don Swanson, az Egyesült Államok Földtani Intézetének kutatója. A másik lehetőség, hogy a magma gyorsan emelkedik, ami nagyobb robbanást idézhet elő – tette hozzá.

A Kilaueára jellemző, hogy hosszú, kitörésekkel tarkított periódusok váltják a lassabb, úgynevezett effúziós, vagyis kiömléses fázisokat. Az effúzív periódusokban – ilyen jellemezte a Kilaueát az elmúlt mintegy 200 évben –, lassabb, állandó lávafolyamok szivárognak a talajból.

Tavaly drámai robbanás következett be, amikor a Kilauea oldalából láva robbant ki, beterítve egy hatalmas területet. Több száz otthont rombolt le a közelmúlt egyik legnagyobb kitöréseként.

Hawaii
vulkán
Kilauea

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.