Ugrás a tartalomra

A tehenek és a pálmaolaj éppoly károsak a környezetre, mint a kipufogógázok...

2019.08.08
14:31
2024.03.19
08:35
Forrás
Pannon RTV
A globális felmelegedés megfékezése érdekében az ENSZ éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi testülete egy tanulmányt jelentetett meg.

Kevesebb húst és több zöldséget kell ennünk, kevesebb vegyszert kell használni a mezőgazdaságban, és védenünk kell az erdeinket. Ezekkel a lépésekkel lehet megfékezni a globális felmelegedést, mégis megfelelő mennyiségű élelmiszert előállítani a Föld egyre növekvő népességének. Az ezzel kapcsolatos tanulmányt az ENSZ éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi testülete tette közzé.

Tudósok szerint az emberiség jelenleg a Föld felszínének 75 százalékán aktív. A mód, ahogyan most gazdálkodunk, főként a szarvasmarha-tenyésztést tekintve, óriási mértékben járul hozzá a globális felmelegedéshez. Viccesnek tűnhet, de a tudósok szerint igaz, hogy a tehenek szellentése legalább olyan káros Földünkre, mint a kipufogógáz. Emellett a legelők létesítése miatt óriási területeken vágnak ki erdőket. Az állatok etetése és itatása pedig rengeteg vizet igényel. A fakitermelés, az erdők legelőkké való átalakítása és a pálmaolaj termesztése is káros környezetünkre nézve.

A pálmaolaj az élelmiszeripar talán egyik leginkább vitatott anyaga, mind egészségügyi, mind környezetvédelmi szempontból. Rengeteg termelési területet az esőerdők helyén alakítottak ki. A termelés folyamata pedig a környező vizeket is szennyezi, továbbá becslések alapján napi 6-12 orangután pusztul el a pálmaolaj miatt.

„Az étkezési szokások, és a mezőgazdasági termelés megváltoztatása kulcsfontosságú. A legelső ajánlásunk, hogy kevesebb húst és több zöldséget fogyasszunk. A felszabaduló földeket pedig fel kell használni a föld népességének élelmezéséhez, illetve újra kell erdősíteni” - hangsúlyozta Reyes Tirado, a Greenpeace vezető kutatója.

Az ajánlások között szerepel az is, hogy a műtrágyázás helyett válasszuk a komposztálást. A jelentés kiemeli, hogy a száraz területeken az aszályok, és a vízhiány miatti alacsony terméshozam következtében, megnövekszik az éhezés és az elvándorlás kockázata.

Környezetkutatók és aktivisták azt remélik, hogy a jelentés hatással lesz az egészségesebb ételek fogyasztására és az erdők védelmére, hozzájárulva az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez és az éghajlatváltozás elkerüléséhez.

szarvasmarha
tenyésztés
pámaolaj
termelés
környezetszennyezés

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.