Ugrás a tartalomra

Tilos lesz a dohányzás a montenegrói éttermekben és kávézókban augusztus közepétől

2019.08.09
23:50
Forrás
MTI
Középületekben lehet cigarettázni, de a dohányosok számára külön helyiséget kell kialakítani.

Montenegró tovább szigorította a dohányzási törvényét, az új rendelet értelmében augusztus 14-től tilos lesz a dohányzás minden olyan nyilvános helyen - a kaszinók kivételével -, ahol ételeket és italokat gyártanak, árusítanak vagy fogyasztanak. A szabályozás kizárja azt a korábbi lehetőséget is, hogy egyfajta díj ellenében, amelyet a vendéglátóhelyek fizettek az államnak, részlegesen engedélyezzék a dohányzást. A középületekben lehetőség lesz a dohányzásra, de a dohányosok számára külön helyiséget kell kialakítani, amely nem lehet kisebb tíz négyzetméternél, de nem lehet nagyobb sem a munka- vagy nyilvános tér 20 százalékánál. Montenegróban évente 400 ezer ember betegedik meg tüdőrákban, az ilyen betegek gyógyítása egy 2015-ös felmérés szerint fejenként 70 ezer eurójába kerül az államnak. A közvélemény-kutatások rámutatnak, hogy a felnőtt lakosság 35 százaléka dohányzik Montenegróban. Az egészségügyi tárca egy korábbi felmérése pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy egyre több kiskorú dohányzik, a 15 év alattiak mintegy 60 százaléka már nyújtott rá cigarettára.

Montenegró
étterem
kávézó
cigaretta
dohányzás
cigarettázás
dohányzási tilalom
dohányzási törvény
szigorítás

Most

09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.
07:48, Frissítve: 11:31

Egy éve történt a belgrádi iskolai mészárlás

Egy évvel ezelőtt, 2023. május 3-án gyászba borult Szerbia. Ezen a napon történt ugyanis az az iskolai lövöldözés a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában, amelyben 9 gyermek és egy felnőtt vesztette életét.
07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.