Ugrás a tartalomra

A Szűzanya közbenjárását kérték a zarándokok Töröktopolyán

2019.08.15
15:56
2019.08.15
16:47
Forrás
Pannon RTV
A Nagybecskereki Egyházmegye egyetlen Mária-kegyhelyén, Töröktopolyán minden évben két napos ünnepségsorozatot tartanak Havas Boldogasszony tiszteletére.

A kegyhely lelkészséggé emelését az 1854-ben négy, majd egy évvel később még hat ízben megismétlődő Mária-jelenéseknek köszönheti.

A keresztút-járást énekléssel, nagy áhítattal végzik a zarándokok a kora reggeli szentmisét követően. Augusztus 14-én tíznél is több vendégpap óránként vezet szentmisét a Szűzanya tiszteletére.

Ács Erzsébet, Töröktopolya: „Ezen a napon egész Topolya megmozdul, zarándokok jönnek mindenfelől a Bánáttól Versecen keresztül az egész Vajdaságból, és nagyon nagy örömmel tölt el bennünket, hogy Mária elé vihetjük a gondjainkat, bajainkat, sérelmeinket, mert tudjuk, hogy közbe jár értünk, és az atyától kegyelmet kapunk.”

A két napos ünnepségsorozatra tömegesen érkeznek a zarándokok a mindössze 600 lelket számláló faluba, hogy részesüljenek a kegyhely kisugárzásából, elnyerjék a Szűzanya közbenjárását.

Lackó Ildikó, Kisorosz: „A környéken mindenkinek ez a legközelebbi Mária-kegyhely. Mivel a Mária-tisztelet a magyarok körében ismert, eljövünk emiatt.”

160 éve zarándokolnak a Szűz Mária Mennybemenetele–Nagyboldogasszony templomba, amelynek falán gyöngyöző cseppekből formált kép, a karjában kisgyermeket tartó női alak – a hívek tapasztalata szerint – gyógyító hatással bír, elsősorban a szembajokra.

ft. Mellár József, esperesplébános: „Hiszem, hogy minden érzékeny lelkű ember megérzi Isten közelségét és Szűz Mária közbenjáró imáját, ezért fordulnak ide, abban a reményben, hogy itt még inkább meg fogja hallgatnia könyörgéseiket és imáikat.”

A töröktopolyai búcsú első napján msgr Német László, nagybecskereki püspök celebrálta az esti szentmisét, majd gyertyás körmenetet tartottak a zarándokok. Ma, Nagyboldogasszony ünnepnapján alkalmi szentmisével zárult a töröktopolyai búcsú.

Töröktopolya
Mária-kegyhely
Szűz Mária
Boldogasszony

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.