Ugrás a tartalomra

Újvidéken megemlékeztek a magyar államalapításról

2019.08.20
20:05
2020.02.08
12:21
Forrás
Pannon RTV
Ma augusztus 20-a van, a magyar államalapítás ünnepe, Szent István királyra emlékezünk. Újvidéken a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében emlékeztek meg az államalapítóról.

Ünnepi beszédet Igor Mirović a Tartományi Kormány elnöke, valamint Hajnal Jenő a Magyar Nemzeti Tanács elnöke mondott. Az ökumenikus kenyérszentelést ünnepi műsor követte.

Immár második alkalommal ünnepelték közösen Szent István király szentté avatásának évfordulóját a tartományi kormány és a nemzeti tanács képviselői az újvidéki M Stúdióban. Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke alkalmi beszédében kiemelte, büszke arra, hogy a két nemzetnek sikerült túllépnie a történelmi viszontagságokon.

Igor Mirović, elnök, Tartományi Kormány: „Itt pontot teszek a múltra, és a jövőről fogok beszélni. Az egységről, az értékekről amelyek összekötnek bennünket. A testvériség és egység ötletéről. Hölgyeim és uraim engedjék meg, hogy külön aláhúzzam, hogy Vajdaság a legjobb bizonyíték arra, hogy a mi közös valóságunk pont ilyen. Az ünnep amelyet ma ülünk, az a politika felett áll. Főként a napi politika felett. Mély meggyőződésem, hogy egy kis árnyékot sem vetek az ünnepre, ha kihangsúlyozom, hogy döntő szerepe volt ebben két olyan politikai szervezetnek amely Vajdaságban tevékenykedik, illetve Szerbiában. A Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerb Haladó Párt.”

A történeti tapasztalat újragondolható és a birtokba vett múlt harcai külső közösséggé és belső egyéni békévé szelídülhetnek - emelte ki Hajnal Jenő ünnepi beszédében. A Magyar Nemzeti Tanács elnöke a népek megbékélése kapcsán József Attila szavait idézte.

Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Hogy most itt vagyunk, hogy most együtt vagyunk, és hogy most ennyien vagyunk, az éppen annak köszönhető, hogy számunkra a jövő irányait az a múlthoz és jelenhez is kapcsolódó dimenzió határozza meg, amelyet József Attila a jelen feladataként két tömör verssorban így fogalmazott meg: s rendezni végre közös dolgainkat, ez a mi munkánk; és nem is kevés.”

A beszédeket követően a történelmi egyházak képviselői megszentelték az új búzából készült kenyeret. Az est alkalmi műsorral zárult.

Szent István-nap
augusztus 20.
Igor Mirović
Vajdasági Magyar Szövetség
Szerb Haladó Párt
Magyar Nemzeti Tanács
Újvidék
Hajnal Jenő

Most

20:05, Frissítve: 20:13

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.
16:10, Frissítve: 17:22

Gyereket a magasba! Adán is

Ada is csatlakozott a Gyereket a magasba! elnevezésű határon átívelő programhoz, amelyet a budapesti székhelyű Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom indított el évekkel ezelőtt.
15:50, Frissítve: 17:11

Megvannak a hozzávalók az ünnepi fogásokhoz

A húsvétot megelőző napokban szigorú böjtöt tartanak a ortodox hívek. Vasárnap azonban már ünnepi fogásokat fogyasztanak. Az újvidéki limáni piacon is sokan vásárolták meg a húsvéti menü hozzávalóit.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.