Ugrás a tartalomra

„Szent István kősziklára építette országát”

2019.08.21
10:23
2020.03.15
10:22
Forrás
Pannon RTV
Kenyérszenteléssel egybekötött hálaadó szentmisével és kultúrműsorral ünnepelték augusztus 20-át a martonosiak.

Az ünnepi szentmisét a falu plébánosa, Savelin Zoltán celebrálta, majd kultúrműsorban felléptek a helyi gyerekek, és a község művelődési egyesületei is bemutatkoztak.

Szentmisével vette kezdetét a martonosi Szent István-nap és Újkenyér-ünnep, amelyet a falu plébánosa, Savelin Zoltán tartott a hívőknek. Ünnepi szentbeszédében Szent István király örökségét hangsúlyozta és a keresztény állam megteremtésének adott hálát.

Savelin Zoltán, plébános, Martonos: „Szent István azon felül, hogy megalapította az országát, lerakta annak alapjait a kősziklára. Ez azonban mind kevés lett volna, ha nem gondolt volna ránk is a jövőt illetően, és ezért a gyökerekből indult ki, a gyökérbe pedig beoltotta a keresztény hitet. Ez a jelentősége az ünnepnek.”

A martonosiak másodízben ünnepelték meg ilyen formában a Szent István-napot és Újkenyér-ünnepet.

Szél Borbála, Martonos: „Az új kenyér az egész évi munkánknak a gyümölcse, ami itt mutatkozik meg, ebben a szép ünnepségben, hogy nem hiába dolgozunk.”

Az esemény szervezője a helyi Testvériség Művelődési Társulat volt. Munkájuk célja, hogy a faluhoz kötődő ünnepeket felelevenítsék, ezért is döntöttek úgy, hogy a Szent István-napot és Újkenyér-ünnepet is visszahozzák a falu életébe.

Szél János, szervező, Testvériség Művelődési Társulat, Martonos: „Úgy döntöttünk, hogy megünnepeljük a keresztény ünnepeket, amelyek a martonosi népnek fontosak, és ami ránk vonatkozik.  Ebben az esetben az új kenyér ünnepet, ami a múltban is igen fontos volt, a jelenben is, és hiszem, hogy a jövőben is nagyon fontos esemény lesz.”

A szentmise után a falu lakói a Művelődési Otthonban gyűltek össze, ahol a helyi gyerekek léptek fel, és a község művelődési egyesületei is bemutatkoztak.

Szent István-nap
augusztus 20.
Martonos
új kenyér ünnep
Szent István

Most

07:31, Frissítve: 07:36

Tankok törtek be Rafah területére

Néhány órája megindult Izrael szárazföldi hadművelete, helyszíni jelentések szerint legalább egy izraeli gépesített zászlóalj behatolt a Gázai övezet déli részébe.
19:37, Frissítve: 07:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.