Ugrás a tartalomra

Négy bánáti klarinét összhangja

2019.08.21
10:19
2024.03.19
08:35
Forrás
Pannon RTV
Hangversenyt tartott Pancsován a Művelődési Központban a négy tagú Clarone di Bandur Együttes.

A 2015-ben megalakult klarinét zenekar a pancsovai Jovan Bandur Zeneiskola volt növendékeinek kezdeményezésére jött létre. Az est folyamán neves zeneszerzők feldolgozott műveit adták elő.

A Clarone di Bandur Együttes tagjai valamennyien a pancsovai Jovan Bandur Zeneiskola volt tanulói, akik Nikola Grujevski, most már nyugalmazott tanár felügyelete alatt tanultak meg klarinéton muzsikálni. „Az én szerencsém volt, hogy taníthattam őket. Elégedettséggel tölt el, hogy a szakmában maradtak, profiként muzsikálnak és szeretik a zenét” - mondta a tanár.

A 2015-ben megalakult klarinét zenekar legifjabb tagja Stanišić Vladimir, aki jelenleg a Belgrádi Zeneakadémia negyedéves hallgatója. „Rengeteg tudást szerezhetek a tapasztalt zenészektől és a színpadon is. Velük -  jobb szó híján - kényelmes együtt zenélni, hiszen ők már nagyon sok dolgot eljátszottak” - mondta az ifjú zenész.

A Claron di Bandur zenekar egyik megálmodója a székelykevei származású Illés Ferenc, aki Piliscsabán – Magyarországon él és klarinét tanárként dolgozik már több évtizede, de mindig szívesen tér vissza szülőföldjére. „Az együttes azért jött létre, hogy meg tudjuk őrizni a kapcsolatot az innen elszármazott zenészek és az itt maradt zenészek között. Azt is el szerettük volna érni, hogy a munkába bekapcsolódjanak a jelenleg itt tanuló, fiatal tehetséges növendékek” - magyarázta a formáció céljait Illés.

A Clarone di Bandur Együttes Kiss Samu, a pancsovai Jovan Bandur Zeneiskola klarinét tanára kezdeményezésére jött létre: „Mi  harcot vívunk. Vesszük a bátorságot és kiállunk a növendékeink, barátaink, szaktársaink elé játszani. Nagy kihívás ez.”

A zenekarban a Székelykevéről Debrecenbe elkerült Illés Imre is muzsikál, aki ott dolgozik, mint klarinét tanár.

klarinét
koncert
Pancsova
művelődési központ
Clarone di Bandur Együttes

Most

11:40, Frissítve: 11:54

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.