Ugrás a tartalomra

Potápi: Példaértékű a Kőrösi Csoma Sándor- és a Petőfi Sándor-program

2019.08.21
15:15
2019.08.21
17:39
Forrás
Pannon RTV
Mintegy 200 ösztöndíjas vesz részt a Kőrösi Csoma Sándor Program, illetve a Petőfi Sándor Program oktatási hetén Budapesten.

A vállalkozó szellemű fiatalok szeptemberben a világ különböző országiba utaznak, hogy segítség az ott élő magyarságot.

A Petőfi Sándor Program a Kárpát-medencei szórványmagyarságot támogatja. Ebben szeretne személyesen részt vállalni Halász Hargita és Czine Attila is, akik egyaránt Romániában dolgoznak majd ösztöndíjasként.

Halász Hargita, Hertelendyfalva: „Ez az első évem ösztöndíjasként. Korábban Vajdaságban több ösztöndíjassal voltam kapcsolatban, és munkám során is találkoztam velük. Nagyon értékesnek tartottam, amit csinálnak és ez motivált abban, hogy kipróbáljam magam egy más Kárpát-medencei településen.”

Czine Attila, Sepsiszentgyörgy, Románia: „Mindig is szerettem a magyarokkal foglalkozni, a magyarokért élni és dolgozni, és ebben a programban láttam a lehetőséget, hogy dolgozhatok esetleg magyar gyerekekkel. Segíthetek nekik a magyar kultúrát megélni és megtartani.”

A zentai Viakter Olga a Kőrösi Csoma Sándor Programra jelentkezett, amely a diaszpórában élő magyarságot támogatja: „Idén másodjára megyek a programmal, Saskatoonba, Kanadába. Most másodjára az motivált, hogy nagyon megszerettem az ottani magyar közösséget, és szeretnék továbbra is náluk ösztöndíjasként dolgozni és segíteni az ő magyar kultúrájuk megmaradását.”

Az oktatási hét ünnepélyes megnyitóján Potápi Árpád János is felszólalt. Magyarország nemzetpolitikai államtitkára a Kőrösi Csoma Sándor, illetve a Petőfi Sándor Programot a nemzetpolitika zászlóshajóinak nevezte.

Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Magyarország: „Nemcsak azok a magyar fogadószervezetek, akár civil, társadalmi szervezetek, akár egyházi szervezetek nyernek sokat az ösztöndíjasok által, hanem az itt a teremben ülők, és az elmúlt években a programban részt vettek is sokat kaptak azoktól a magyar szervezetektől.”

A Kőrösi Csoma Sándor Program 2013-ban kezdte meg misszióját 47 ösztöndíjassal. Ehhez csatlakozott 2015-ben a Petőfi Sándor Program. Az elképzelés sikerét pedig jól bizonyítja, hogy az elmúlt évek során eddig több mint ezer ösztöndíjas döntött úgy, hogy részt vállal a Kárpát-medencei szórványban, illetve a diaszpórában élő magyarság megsegítésében.

Kőrösi Csoma Sándor-program
Petőfi Sándor-program

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.