Ugrás a tartalomra

Több mint százezer magyar tanuló utazhat el a Határtalanul! programban

2019.08.22
13:34
2024.03.19
08:48
Forrás
Pannon RTV
A magyar kormány támogatásával megvalósuló program sikerességét jól bizonyítja, hogy idén 30 százalékkal többen pályáztak, mint korábban.

Idén nyáron, illetve a következő tanévben több mint százezer magyar tanuló utazhat el a Határtalanul! nevet viselő programnak köszönhetően a Kárpát-medence valamely magyarlakta vidékére, hogy megismerkedhessen az ott élő magyar diáktársaival. A magyar kormány támogatásával megvalósuló program sikerességét jól bizonyítja, hogy idén 30 százalékkal többen pályáztak, mint a korábban.

Erdélybe, Vajdaságba, Kárpátaljára, Felvidékre, de még a magyarlakta horvát területekre is ellátogathatnak azok a magyarországi diácsoportok, akik sikeresen pályáztak a Határtalanul! nevet viselő programon. Az illetékesekhez 2219 igénylés futott be, amelyek nagy része sikeres elbírálásban részesült.

A program célja a magyar-magyar kapcsolatok fenntartása és ápolása – hangzott el a Budapesten megtartott sajtótájékoztatón, amelyen Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár hangsúlyozta: „Ez egy nagyon fontos cél, hogy a mai gyerekek megismerjék a száz évvel ezelőtti országterületet. Megismerjék azokat a régiókat, ahol a magyarság egyharmada még most is él, hogy tisztában legyenek, illetve valamennyire betekintést kapjanak a terület történelmére, földrajzára és jelenlegi állapotára. Megismerjenek történelmi városokat, falvakat és ami még fontosabb, hogy kapcsolatokat tudjanak kiépíteni elsősorban a saját korosztályukkal, tehát a gyerekek között barátság tudjon születni.”

Erdélyi Rudolf Zalán, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója sajtótájékoztatóját azzal kezdte, nagyon örül annak, hogy a Határtalanul! program 5 év után ismét visszakerült hozzájuk. Az illetékes a sikeres pályázókra vonatkozó további tudnivalókat is ismertette: „A hivatalos értesítések elektronikus formában kiküldésre kerülnek a pályázókhoz. Ezt megkapja több mint kétezer pályázó. Szeptember hatodikáig megkapják a kötelezően benyújtandó dokumentumok listáját és a támogatói okirattervezeteket. Ha ezeket hiánytalanul beküldik, akkor az iratok beérkezését követő két héten belül a folyósítás is megtörténik.”

A Határtalanul! nevet viselő diákutaztatási program 2011-ben vette kezdetét, az első magyar diákokkal teli autóbuszok pedig Budapestről indultak el a határon túli magyarlakta vidékekre. A magyar kormány támogatásának köszönhetően azóta több mint 300 ezer tanuló szerzett örök emléket.

Határtalanul

Most

17:17, Frissítve: 17:31

Ma kiderül, kik vihetik haza az ajándékokat!

A Közügyek kérdésére csaknem ötszáz válasz érkezett Vajdaság szinte minden részéből. Mai műsorunkban kiderül, hogy ki csobbanhat a családjával Mórahalmon. Nézzék a 18 óra 10 perckor kezdődő műsorunkat.
16:02, Frissítve: 16:33

Fiáker szemlét tartottak Cserépalján

Huszonnyolcadik alkalommal szervezték meg a Cserépaljai Fiáker Szemlét. A Parádés Kocsik és Lovak Nemzetközi Szemléjére a dél-bánáti Cserépaljára egész Szerbia területéről érkeztek a lovas sport kedvelői.
13:46, Frissítve: 16:59

Elstartolt a strandszezon Újvidéken

Ez a strand az egyik legszebb és legrendezettebb strandnak számít a Duna teljes szerbiai szakaszán, amely számos lehetőséget kínál az idelátogatóknak. A szezonális belépőket mától lehet igényelni.
13:34, Frissítve: 13:42

Tornádó söpör végig az USA középső államain

Heves viharok söpörtek végig az Egyesült Államok középső részén kedden kora reggel, órákkal azután, hogy Oklahomában egy tornádó legalább egy ember halálát okozta és két település egy részét elpusztította.
12:54, Frissítve: 16:25

Biztonságosan két keréken

A biztonságos kerékpáros közlekedésre, valamint a biciklis sport népszerűsítésére hívták fel a figyelmet Szabadka főterén. A Figyelj, hogy lássanak, közlekedj kerékpárral nevű programban általános iskolás gyerekek vehettek részt.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.