Ugrás a tartalomra

Tizedik alkalommal tartanak Brazil Napokat Újvidéken

2019.08.24
08:05
2024.03.19
08:48
Forrás
Pannon RTV
A háromnapos rendezvénysorozatot autentikus zenével, karneváli ruhába öltözött táncosnőkkel és a dél-amerikai országra jellegzetes küzdősport-bemutatóval, azaz kapuerával nyitották meg pénteken este.

Karneváli hangulattal és brazil zenével kezdődött a három napos rendezvény, amely Dušan Čerović szerint egyre népszerűbb: „Úgy gondolom, hogy egyre népszerűbb, mert a zene hangulatos, az emberek kedvelik. Hasonló a mentalitásunk, mint a braziloké, a vendégeink is mondták, játékosak vagyunk.” 

A közönség már a nyitónapon gyorsan felvette a dél-amerikai ország különleges ritmusát. Aszódi Ágnest öt éve ejtette rabul a brazil kultúra: „A zene nagyon fontos a kapoerában, amikor harcunk van, egy zenei alappal csináljuk, ami nem azt jelenti, hogy tánc, mert nem ritmusban kell, hogy harcoljunk, hanem inkább a zene adja meg a harcnak a gyorsaságát, tempóját, erősségét.” 

A Brazil Napok rendezvény tíz évvel ezelőtt egy fiatalokból álló csoport ötlete alapján született meg. Az évek alatt a népszerűsítésnek köszönhetően fejlődött igazi karnevállá – mondta Vojislav Malešev, a rendezvény művészeti igazgatója: „Újvidék arról is ismert, hogy már több mint tíz éve a Batteria Sambansa együttes egyedülálló ezen a vidéken, hiszen az eredeti brazil zenét ősi hangszeren játssza, és a csoportban több generáció nőtt fel, elmentek, majd jöttek emberek, és végül egy családdá fejlődött.”
 

A megnyitón jelen volt Eduardo Botelho Barbosa, Brazília belgrádi nagykövete is. Köszöntőjében elmondta, megtiszteltetés számára, hogy az újvidékiek kedvelik a brazil kultúrát: „Nagyon örülök annak, amikor azt látom, hogy Újvidékkel és a közönséggel együttműködhetünk egy kulturális rendezvényen, a szórakozás és az élvezet rendezvényén, és számomra ez az országomat és a társadalmamat bemutató lehetőség.”

A vasárnapig tartó rendezvényen a közönség táncolni és sportolni is megtanulhat, de különböző koncertekre is ellátogathat.

brazil napok
Újvidék
egység

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.