Ugrás a tartalomra

Szent István emléke előtt tisztelegtek Horgoson

2019.08.24
11:00
2024.03.19
08:50
Forrás
Pannon RTV
Szent István királyra emlékeztek Horgoson, a magyar király mellszobránál. A szervezők alkalmi művelődési műsorral, ünnepi beszéddel és kenyérszenteléssel készültek.

A Himnusz eléneklésével vette kezdetét a horgosi Szent István-napi megemlékezés, majd bemutatkoztak a helyi gyerekek, népdalkórusok és táncosok is.

Az alkalmi művelődési műsor után az eseményen felszólalt Huzsvár Ervin, a magyarkanizsai községi tanács tagja. Beszédében Szent István történelmi szerepét taglalta: „Azért is meg kell emlékeznünk, hiszen Horgoson egy igen nagy közösség él. Ez egy nagy falu, és dolgoznunk kell azon, hogy ez a falu összetartó legyen, össze tudjon fogni minden egyes rendezvényen, minden egyes megmozduláson, ahova közösen eljöhetnek az emberek. Ez hozzá tud járulni ahhoz, hogy az emberek egy kicsit egymáshoz, illetve a vajdasági magyar közösséghez tudjanak közeledni, és jobban részt tudjanak venni ebben.”

Méltó helyet kapott a rendezvény, hiszen Vajdaságban nem sok falu büszkélkedhet Szent István-szoborral, viszont Horgos immár 9 éve igen - hangzott el az eseményen. Vass Zoltán, sporttal és ifjúsági ügyekkel megbízott tag, Magyarkanizsa KT: „Végignéztem itt a Délvidéken, és viszonylag keveset tudtunk találni belőle. Ekkor döntöttünk úgy, hogy megpályázunk egy akkori kiírást, és próbáljunk meg Délvidéken egy magyar köztéri szobrot elhelyezni itt Horgoson. Szent Istvánra esett a választásunk, hiszen ő az a személy, aki talán senki szemében nem fog tüskét okozni, hiszen a keleti ortodox egyház és a nyugati egyház is mostmár szentként tekint rá, és úgy gondoljuk, hogy az ő munkássága mindenki számára példaértékű lehet.”

A kilátogatók a rendezvény zárásaként egy-egy szál virágot helyeztek a mellszobor elé, ezzel tisztelegtek Szent István emléke előtt.

Huzsvár Ervin
Vass Zoltán
Szent István

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.