Ugrás a tartalomra

Macron: A kereskedelmi háborúk senkinek sem jók

2019.08.24
17:47
2019.08.24
17:55
Forrás
MTI
Emmanuel Macron szeretne meggyőzni mindenkit a G7-es országcsoport ma este kezdődő franciaországi csúcsértekezletén arról, hogy a kereskedelmi feszültségek mindenkinek ártanak.

A francia államfő ezt a találkozó kezdete előtt az Atlanti-óceán partján található Biarritzból élőben közvetített televíziós beszédében mondta. A világ hét legfejlettebb országai (Németország, Egyesült Államok, Japán, Olaszország, Kanada, Nagy-Britannia és Franciaország) vezetőinek hétfőig tartó találkozójának főbb témáit felsorolva - kereskedelmi háborúk, brazíliai erdőtüzek, iráni nukleáris program - Emmanuel Macron jelezte: azt szeretné, ha a csúcs "hasznosnak és jelentősnek" bizonyulna.

"Jogosan várják el, hogy szavatoljuk és megvédjük a békét a világban. Beszélni fogunk Iránról, Szíriáról, Líbiáról, Ukrajnáról ... Ezekben a kérdésekben időnként nézeteltérések mutatkoznak, és távolinak tűnhetnek önöknek, de érintik önöket is" - hangsúlyozta a francia elnök ünnepélyes tízperces beszédében, megemlítve a 2015-ös franciaországi terrortámadásokat és a migrációs válságot.

Foto: Tanjug/AP Photo/ Emilio Morenatti

A kereskedelmi háborúk elkerülésére a feszültségcsökkentést fontosságát emelte ki Emmanuel Macron.

A francia elnökkel egy időben Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is megszólalt, aki szerint az egység és a szolidaritás nehéz próbatétele lesz a franciaországi találkozó egy olyan év után, amikor világ leggazdagabb országainak vezetői nehezen találták meg a közös nyelvet.

Tusk is figyelmeztetett, hogy a világ gazdaságilag hét legfejlettebb országa közötti kereskedelmi háborúk tovább fogják rombolni köztük a bizalmat, és amennyiben Donald Trump amerikai elnök a vámtarifákat fogja használni politikai eszközként, az kockázatos lesz az egész világra nézve.

Az Európai Tanács elnöke azt is megemlítette, hogy az európaiak nehezen fogják tudni ratifikálni az Európai Unió és a dél-amerikai közös piac (Mercosur) közötti szabadkereskedelmi egyezményt, amennyiben folytatódnak az amazonasi esőerdőkben kialakult tüzek.

"Természetesen támogatjuk az EU-Mercosur megállapodást, de nehéz egy harmonikus ratifikációs folyamatot elképzelni az európai országokban, miközben a brazil kormány lehetővé teszi a föld zöld tüdejének elpusztítását" - fogalmazott Tusk.

Francia elemzők szerint a brazíliai erdőtüzek megállítását elősegítő "konkrét intézkedések" kérdése az egyik fő témája lesz a G7-ek megbeszéléseinek.

Emmanuel Macron pénteken azzal vádolta meg Jair Bolsonaro brazil elnököt, hogy "hazudott" a környezetvédelmi elkötelezettségét illetően. Macron ezért bejelentette: Franciaország nem támogatja az EU és a Mercosur közötti szabadkereskedelmi egyezményt, amelyet húsz évig tartó tárgyalások után júniusban írtak alá a felek.

A francia elnök szombati televíziós beszédében elismerte, hogy a környezetvédelmi kérdésekben "egyes, (a G7-ekhez tartozó) országokkal is, mégpedig az Egyesült Államokkal nézeteltérések" mutatkoznak. Emmanuel Macron úgy vélte, hogy valamennyi nagyhatalomnak fel kell lépnie az óceánok és az esőerdők védelmében.

"Amazónia a közös kincsünk, mindannyiunkat érint, Franciaországot jobban is, mint a többieket az asztal körül, miután (a Franciaországhoz tartozó) Guyana Amazóniában van" - hívta fel a figyelmet a francia elnök.

Foto: Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

"A nyugalomra és a megegyezésre szeretnék kérni tényleg mindenkit. Nem mindenben értünk együtt, időnként gúnyolódások is vannak. De úgy vélem, hogy az olyan nagy kihívásokat, mint a klímavédelmet, a biodiverzitást, a technológiai átalakulást, az aggodalmakat a társadalmunkban, az egyenlőtlenségek elleni küzdelmet, a biztonságnak a világban mindenhol érzékelhető romlását csak együttesen fellépve tudjuk megoldani" - fogalmazott Emmanuel Macron, aki munkaebéden látta vendégül Donald Trump amerikai elnököt a tanácskozás helyszínén, a biarrizti Hotel du Palais épületében.

Az amerikai elnök és felesége délelőtt érkezett meg a bordeaux-i repülőtérre, ahonnan Donald Trump helikopterrel repült tovább Biarrritzba. A Fehér Ház szerint az elnök a nemzetközi kereskedelem tökéletesítésére vonatkozó célkitűzéseit akarja megvalósítani az értekezleten.

Emmanuel Macron
G7 csúcs
Biarritz
Donald Trump
Németország
Amerikai Egyesült Államok
Japán
Olaszország
Kanada
Nagy-Britannia
Franciaország
Donald Tusk

Most

20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.
19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.