Ugrás a tartalomra

Összevont határellenőrzést vezetett be Szerbia és Észak-Macedónia

2019.08.26
16:21
2024.03.19
08:35
Forrás
Szerbiai RTV
A Preševo–Tabanovce határátkelőnél ezentúl nem lesz külön szerb és külön észak-macedón útlevélvizsgálat: az utazóknak csak egy ellenőrzésen kell átesniük.

A két ország határőrei ugyanis közös ellenőrző ponton állomásoznak. Az együttes munka megkezdésénél jelen volt Ana Brnabić szerb miniszterelnök és Zoran Zaev észak-macedón kormányfő is.

Fotó: Tanjug/Zoran Zestic

Ana Brnabić szerb miniszterelnök hivatalos látogatást tett az Észak-macedón Köztársaságban. Útjának első állomása a Preševo–Tabanovce határátkelő volt, ahol Zoran Zaev észak-macedóniai miniszterelnökkel találkozott. Jelenlétükben hivatalosan is megkezdődött a két ország határőreinek közös munkája. Ebből az alkalomból Zoran Zaev kiemelte, hogy az együttes határellenőrzéssel évente nyolc millió eurót takarítanak meg: „A legfontosabb, hogy a közös munka elindítása a Preševo–Tabanovce határátkelőn megkoronázza Szerbia és Észak-Macedóna barátságát és jószomszédi viszonyát.”

Fotó: Tanjug/Zoran Zestic

A Szerbia és Észak-Macedónia integrált határátkelőjének megnyitása a nyugat-balkáni régió gazdasági együttműködésének új kezdete, mivel Priština a közép-szerbiai és bosznia-hercegovinai árucikkekre kivetett 100 százalékos vámmal felfüggesztette a CEFTA-megállapodást – emelte ki látogatása során Ana Brnabić szerb miniszterelnök. „Az ilyen projektek tulajdonképpen a régió gazdasági jólétének alapját, előfeltételét képezik. A regionális együttműködés pedig a legfontosabb a hazai gazdaságnak, a kis és középvállalatoknak, a családi vállalkozásoknak, azért mert az európai piac mellett, amely mindannyiunk számára az egyes számú piac, a regionális piac rögtön a második helyen szerepel” - részletezte a miniszterelnök.

Fotó: Tanjug/Zoran Zestic

Az egyszerűsített ellenőrzés a személy- és áruforgalmat egyaránt felgyorsíthatja, a várakozási idő pedig a felére csökkenhet a határ átkelésekor. A két miniszterelnök rámutatott, hogy a térségben egyedülálló kezdeményezésről van szó, amely példaként szolgálhat a szomszédos országok számára.

Fotó: Tanjug/AP/Boris Grdanoski

Ana Brnabić a határátkelőről Szkopjéba utazott, ahol ünnepélyes keretek között, katonai tiszteletadással fogadták.

Fotó: Tanjug/Slobodan Miljevic

A szerb kormányfő Sztevo Pendarovszkival, Észak-Macedónia elnökével is találkozott .

Észak-Macedónia
ellenőrzés

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.