Ugrás a tartalomra

Ludasra költöztek a régió madarászai

2019.08.26
19:41
2024.03.19
08:36
Forrás
Pannon RTV
Vasárnap zárult le a több mint 30 éves múlttal rendelkező nemzetközi madarásztábor.

Idén 130 résztvevő volt jelent a több héten át tartó eseményen, köztük magyar, olasz, illetve szlovák érdeklődők.

A hat héten át tartó tábor folyamán mintegy 3300 madár kapott egyéni azonosítóval ellátott gyűrűt. A világ különböző tájáról is érkeztek madarak: olasz füsti fecske, izraeli nádiposzáta és albán fülemülesitke is a hálóba repült. Ennek ellenére az idei fogás az előző évekhez képest jóval szerényebbnek számít, ugyanis az idei költés nem bizonyult eredményesnek a madarak számára. „Az időjárás negatívan hatott a költési eredményre. Épp az inkubációs periódusban jött egy nagyobb és huzamosabb ideig tartó csapadékos időszak. Lehűlt az idő, ilyenkor kevés a táplálék a madarak számára, emiatt nem sikerültek jól a költések” - magyarázta Szekeres Ottó, a Palics-Ludas Közvállalat természetvédelmi őre.

A bivalyokkal és szürke marhákkal folytatott területkezelésnek köszönhetően olyan madarakat is sikerült meggyűrűzni, amelyek ritkább fajoknak számítanak, befogásuk pedig nem olyan egyszerű, mint a nádi énekesmadaraké - mesélte tovább a természetvédelmi őr: „Viszonylag sok kékbegyet fogtunk az idén, lappantyúból volt szép számban előfordulás, és jöttek olyan bokrosokhoz kötődő fajok is, amelyek elenyésző számban voltak csak jelen az előző években.”

A madarászat mellett egy kéthetes mocsári teknős monitoring is zajlott. Emellett egy természetvédelmi oktatótábor járult hozzá a fiatalok környezettudatosságához, valamint egy rovarász szakcsoport is tudományos munkát folytatott.

A nyári gyűrűzőtáborok ugyan véget értek, az őszi vonulás alkalmával azonban szeptember végén újabb, 4 hetes tábor veszi kezdetét.

madarász
madárgyűrűzés
nemzetközi
tábor
Ludas

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.