Ugrás a tartalomra

Megalakult az új összetételű ukrán parlament

2019.08.29
12:07
2024.03.19
08:48
Forrás
MTI
A képviselők eskütételével megkezdte munkáját ma Kijevben a július 21-i választások nyomán létrejött új összetételű ukrán parlament, a Legfelsőbb Tanács.

Az ünnepi ülést Andrij Parubij, az előző parlament elnöke nyitotta meg, majd a képviselők meghallgatták az állami himnuszt.

Az eskü szövegét a hagyományok szerint a korelnök honatya, a 78 éves Julij Joffe, az Ellenzéki Platform - Életért képviselője olvasta fel, aki már a hatodik mandátumát tölti az ukrán parlamentben. A jelenlegi a 9. parlament az ország 1991-es függetlenné válása óta.

Az ünnepélyes ülésen jelen van Volodimir Zelenszkij államfő, Volodimir Hrojszman miniszterelnök, a kormány tagjai és magas rangú vendégek, köztük a korábbi ukrán elnökök Viktor Janukovics kivételével, a volt házelnökök, továbbá az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése, az Európai Parlament és az EBESZ Parlamenti Közgyűlésének képviselői.

ukrán

Most

14:52

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.