Ugrás a tartalomra

Szalmából építenek házat Kelebián

2019.09.05
15:50
2019.10.22
16:57
Forrás
Pannon RTV
A Nyári Mozi Színházi Közösség művésztelep résztvevői csakis természetes anyagokkal dolgoznak, mint amilyen a nád, a sár, vagy a szalma.

Az építkezést vezető Horvát Lehel elmondta, a ház télen fűt, nyáron pedig hűt, és semmivel sem tűzveszélyesebb, mint egy téglaépület.

Ismerik a nótát, hogy nád a házam teteje? Nos, egy ilyen elevenedett meg Kelebián ügyes művészek keze által. A ház építéséhez, amely majd egy művésztelepnek ad otthont csak természetes anyagokat használtak fel.

Az ökoház építéséhez a nádon kívül még egyéb természetes anyagok kerültek felhasználásra. A szalma az épület falának fő alkotóeleme. A építkezést vezető építőmérnök már 7 éve foglalkozik az ilyenfajta építkezési módokkal és azt tapasztalja, hogy egyre többen igénylik a szalmaházak építését.

Horvát Lehel, építőmérnök: „Az az alapelv, hogy csak azzal dolgozunk, ami van. Az autonóm életmód egyik eleme, hogy azt használjuk, ami rendelkezésünkre áll. Ebben az esetben homokon vagyunk, tehát a homok remek, lösz, sárga föld, azt hozattunk ide. A kettő keveréke a vakolóanyag, tehát a vályog, meg a szalma, ami hála istennek van bőven Vajdaságban.”

A szakember szerint nem kell attól tartani, hogy az épület tűzveszélyes, mert a sárral bevont szalma nem tud égni. A ház építésében a művésztelep résztvevői is közreműködtek, akik Szerbiából és Magyarországról érkeztek Kelebiára.

Kómár Mihály, építészmérnök, Szeged: „Még az egyetemen tanultam környezetbarát technológiákról, és ezeket szerettem volna kézzel is megfogni, kipróbálni élőben, hogy ezek hogyan működnek.”

A szalmaház építésének ötlete Döbrei Dénes fejéből pattant ki. Az építkezés a művész telkén zajlik.

Döbrei Dénes, művész: „Meg szerettük volna menteni ezt a 100-150 éves vert falú házat. Lehel azt mondta, ha már a tetőt leszedjük, akkor tegyünk hozzá. Így alakult. Beszélgettünk, hogy mi fog történni, ha szalmából bővítjük és belementünk.”

A Nyári mozi Színházi Közösség egy új, természetbarát vendégházzal lesz gazdagabb, ahol a jövőben szabadon, természetközelben alkothatnak.

Kelebia
Nyári Mozi Színházi Közösség
Döbrei Dénes
vályog
szalma
nád

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.