Ugrás a tartalomra

Észak-Karolina partjaitól Kanada felé vette az irányt a meggyengült Dorian hurrikán

2019.09.07
08:06
2019.09.07
08:12
Forrás
MTI
A meggyengült Dorian hurrikán Észak-Karolina partjaitól Kanada felé halad, ahol már kihirdették a hurrikán-riadót.

Észak-Karolinában elsősorban a part mentén fekvő, festői kis szigetvilágban – amelyet Outer Banksnek neveznek – pusztított a hurrikán. Ocracoke szigetét az esőzés és az óceán hullámai csaknem teljesen elöntötték, a szigetet és az ott élőket a vihar elszigetelte a külvilágtól.

Roy Cooper észak-karolinai kormányzó bejelentette, hogy a mentőcsapatok készen állnak, és várhatóan helyi idő szerint szombaton reggel – amikor Ocracoke megközelíthetővé válik – megkezdik a szigeten rekedtek kimentését. A kormányzó információi szerint a vihar a szigeten nem követelt halálos áldozatot.

Az Egyesült Államok délkeleti részén fekvő államban több mint 135 ezer ház maradt áramszolgáltatás nélkül.

Az egyes erősségű hurrikán pénteken este fordult a nyílt vizek felé, és az amerikai Országos Hurrikán Központ jelzései szerint lassan az északkeleti Massachusetts állam, majd Kanada felé tart.

Közben pénteken este lezárult az a vita, amely az amerikai sajtóban folyt arról, hogy Donald Trump amerikai elnök tévedett-e, amikor a déli Alabamát is a hurrikán várható áldozata között nevezte meg.

Trump még vasárnap Twitteren azt írta, hogy Georgia, Észak-és Dél-Karolina mellett Alabamát is – mint fogalmazott– „valószínűleg az előre jelzettnél keményebben sújtja majd” a vihar. Későbbi sajtótájékoztatóin az elnök a Fehér Házban térképet is mutatott, amelyen Alabama is a vihar által veszélyeztetett államok között szerepelt.

Az alabamai meteorológiai szolgálat Twitteren cáfolta ezt, Trump azonban kitartott álláspontja mellett, azzal érvelve, hogy információi szakemberektől származnak.

hurrikán
Dorian

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.