Ugrás a tartalomra

Külföldről is jönnek a kúlai Hagyományőrző Napokra

2019.09.07
22:13
2024.03.19
08:48
Forrás
Pannon RTV
Focitorna, kötélhúzó verseny, kézműves foglalkozások és körhintázás – csak néhány a legizgalmasabb programok közül a kúlai Hagyományőrző Napokon. Szakácsokból sem volt hiány.

A birkapaprikás versenyen minden eddiginél több csapat mérte össze tudását. Az eseményt a helyi Népkör Magyar Művelődési Egyesület szervezte.

A kúlai Hagyományőrző Napokon volt, aki íjászként szerette volna kipróbálni magát, mások a szebbnél szebb portékákban gyönyörködtek séta közben. Kovács Rozália, Bácsfeketehegy: „Jó a hangulat, találkozunk a sok ismerőssel, akikkel évek óta tartjuk a kapcsolatot. Nagyon jó, szeretem az ilyen eseményeket, öröm ismerősökkel találkozni.” 

Idén a gölöncsér szakmával is ismerkedhettek az érdeklődők. Kovács László, gölöncsér, Kalocsa, Magyarország: „Egy kicsit ilyen workshop jelleget választottunk, hogy egy bemutatóval együtt állítsuk ki az éppen készen lévő kerámiákat és természetesen hoztunk korongot, be tudjuk mutatni a szakmának ezt a fázisát, amely az egyik legnehezebb de legérdekesebb fázis, a korongozás. Akinek van kedve hozzá, az meg is próbálhatja.”

Mindeközben a bográcsokban rotyogtak a paprikások. A főzőversenyre idén több, mint 60 csapat nevezett be. Sándor János, Torda: „A jó birkapaprikásnak az a titka, hogy a birka ízét nem szabad elvenni valami más fűszerekkel. Akkor már nem birka. Aki nem szereti, az ne is fogyassza. Mi külön fűszerekkel nem szoktuk elvenni az ízét, csak hagyományosan fő a hús.”

A rendezvény egyik fő célja, hogy a látogatók barátkozzanak, régi ismerősökkel találkozzanak, illetve új ismeretségekre tegyenek szert – mondták a szervezők. Goga Zsolt, elnök, Népkör Magyar Művelődési Egyesület, Kúla: „Külföldről jönnek, Horvátországból, Boszniából. Tudomásom szerint az idén Görögországból is van egy csapat aki itt versenyzik.”

A rendezvény ötlete évekkel ezelőtt egy helyi társaság fejéből pattant ki – mondta Valka Károly, Kúla alpolgármestere: „Évről évre bővült a főzőverseny, de az mellett törekedtünk arra is, hogy a hagyományokat is megőrizzük, így kirakodóvásár is van, kézművesek jönnek Vajdaságból és Magyarországról is. Próbáltuk évről évre bővíteni.”

Az eseményen a szervezők kultúrműsorral is kedveskedtek. A rendezvény megszervezését a helyi önkormányzat, valamint a magyar kormány támogatta.

Kúla
Hagyományőrző Napok
birkapaprikás
Valka Károly
Népkör
íjász
gölöncsér
kézműves

Most

07:31, Frissítve: 07:36

Tankok törtek be Rafah területére

Néhány órája megindult Izrael szárazföldi hadművelete, helyszíni jelentések szerint legalább egy izraeli gépesített zászlóalj behatolt a Gázai övezet déli részébe.
19:37, Frissítve: 07:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.