Ugrás a tartalomra

A Joker nyerte az Arany Oroszlánt

2019.09.08
12:38
2019.09.08
15:37
Forrás
Origo.hu, hvg.hu
Todd Phillips Joker című filmje nyerte a 76. Velencei Filmfesztivál versenyprogramjának fődíját, azaz az Arany Oroszlánt.

A fődíjas alkotás a Batman-képregények főgonoszának az eredettörténete, a főszerepet játszó Joaquin Phoenix pedig a kritikusok szerint élete egyik legjobb alakítását nyújtotta benne.

A második legrangosabb velencei elismerést, a zsűri nagydíját Roman Polanski An Officer and a Spycímű alkotása nyerte el. Polanski a film címét Émile Zola azonos témájú regényétől, amely a Dreyfus-ügyről szól, kölcsönözte.

A legjobb színésznőnek járó díjat (Voli Cup) a francia Ariane Ascaride kapta a szintén francia Robert Guediguian által rendezett Gloria Mundi című filmben játszott szerepéért.

A legjobb színésznek járó Volpi Cupot az olasz Luca Marinellinek ítélték oda a Martin Eden című Jack London-adaptációban alakított szerepért. A rendező az olasz Pietro Marcello volt.

A zsűri különdíját Franco Maresco olasz rendező szatirikus dokumentumfilmje (A maffia már nem az, ami volt régen) kapta meg.

A legjobb rendező a svéd Roy Andersson lett A végtelenségről című novellasorozatáért.

A legjobb forgatókönyvnek járó díjat a kínai Yonfan érdemelte ki a Cherry Lane, 7-es szám című romantikus regényfeldolgozásáért, amely a 60-as évek Hongkongjában játszódik.

Versenyen kívül, a Sconfini szekcióban kapta meg a legjobb filmért járó díjat Nate Parker American Skin című filmje.

A szombaton véget ért fesztiválon - amely szeptember 4-én kezdődött - 21 film versenyzett a fődíjért.

arany oroszlán
Velencei filmfesztivál
Todd Phillips
River Phoenix
Roman Polanski

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.