Ugrás a tartalomra

Bővítés- és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztosnak jelölték Trócsányi Lászlót

2019.09.10
14:38
2024.03.19
08:48
Forrás
MTI
Az Európai Bizottság megválasztott elnöke bemutatta a novemberben hivatalba lépő testület tervezett összetételét.

Az új testületben nyolc alelnök lesz, közülük a három ügyvezető-alelnök kettős funkciót lát majd el, egyrészt felelősek lesznek a meghirdetett munkaprogramban szereplő három kulcstéma valamelyikéért, másrészt biztosi feladatokat is betöltenek.

A holland Frans Timmermans, a dán Margrethe Vestager és a lett Valdis Dombrovskis is úgynevezett ügyvezető-alelnök lesz a novemberben hivatalba lépő Európai Bizottságban – jelentette be Ursula von der Leyen megválasztott elnök kedden Brüsszelben. Timmermans koordinálja majd az európai zöld megállapodással kapcsolatos munkát, ő lesz felelős a klímapolitikáért is. Vestager koordinálja majd a digitális kornak megfelelő Európa programját, és egyúttal továbbra is betölti majd a versenyjogi biztosi posztot. Dombrovskis koordinálja majd az emberközpontú gazdasággal kapcsolatos tevékenységeket, és egyszersmind ő lesz a pénzügyi szolgáltatásokért felelős biztos.

Ursula von der Leyen a bővítés- és szomszédságpolitikáért felelős tárcát Trócsányi Lászlónak, a fideszes EP-képviselőnek szánja. A bővítési biztos posztját jelenleg az osztrák Johannes Hahn tölti be, feladatait novembertől veheti át Trócsányi László, Magyarország volt igazságügy-minisztere, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője. A bővítés- és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztosi poszt az egyik legfontosabb az Európai Bizottságban.

Magyarországnak jelenleg is a kiemelt céljai közé tartozik a Nyugat-Balkán európai uniós integrációja – emelte ki Deli Andor, a Fidesz-KDNP vajdasági magyar származású EP-képviselője: „Az a tény, hogy Magyarországról érkezik a jelölt, az a tény, hogy amit Magyarország képvisel a bővítés tekintetében, az, hogy egy rendkívül dinamikus bővítésben érdekelt Magyarország, mint a régióhoz legközelebb álló ország, bizakodásra ad okot. Trócsányi László a magyar kormánynak tagja volt az európai parlamenti képviselői mandátuma megszerzéséig. Annak a kormánynak az aktív tagja volt, amelynek az egyik fő külpolitikai célkitűzése éppen a mi régiónknak, illetve a nyugat-balkáni régiónak az uniós közelítése volt.”

bővítés
szomszédságpolitika
biztos
Európai Unió
Ursula von der Leyen
Trócsányi László
Deli Andor

Most

21:59, Frissítve: 22:34

Megérkezett Belgrádba a kínai elnök

A kínai elnök gépét szerbiai felségjelzésű MiG-29-es vadászgépek kísérték a Nikola Tesla repülőtérig, ahol a szerb hadsereg gárdája sorakozott fel a tiszteletére.
17:17, Frissítve: 19:39

Ma kiderül, kik vihetik haza az ajándékokat!

A Közügyek kérdésére csaknem ötszáz válasz érkezett Vajdaság szinte minden részéből. Mai műsorunkban kiderül, hogy ki csobbanhat a családjával Mórahalmon. Nézzék a 18 óra 10 perckor kezdődő műsorunkat.
16:02, Frissítve: 16:33

Fiáker szemlét tartottak Cserépalján

Huszonnyolcadik alkalommal szervezték meg a Cserépaljai Fiáker Szemlét. A Parádés Kocsik és Lovak Nemzetközi Szemléjére a dél-bánáti Cserépaljára egész Szerbia területéről érkeztek a lovas sport kedvelői.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.