Ugrás a tartalomra

Javában tart a szója betakarítása

2019.09.12
09:48
2019.09.12
19:05
Forrás
Pannon RTV
A becslések szerint átlagtermés várható, de a nagyobb gondot a visszaszorított terményár jelenti, ugyanis a legnagyobb felvásárló 29 és fél dinárban szabta meg a szója végleges árát.

Vajdaságban 170 ezer hektáron termelnek szóját. Most van a betakarítás ideje. A hozam a vártnál alacsonyabb, mert az augusztusi hőség miatt kényszerérés következett be a növénynél.

A termelők szerint az idén a szójatermelés nem jövedelmező, mivel a terméscsökkenést az alacsony felvásárlási ár nem ellensúlyozza.

Kovács Nándor, gazdálkodó, Óbecse: „A 17 mázsás átlagterméssel még úgy-ahogy elégedett vagyok, de a felvásárlási árral egyáltalán. A 35 dináros ár a 8 százalékos adóval kicsit nyomorúságos, a kereskedő vagy az átvevő azt mondja, hogy erre lesz még ráfizetve, de én ebben kételkedem. Terméskiesés, árcsökkenés, el kell rajta gondolkodni, hogy érdemes-e ezt csinálni, vagy nem.”

A moholi Kocsis Sándor kései szójafajtát vetett. Szépen érik a növény, napokon belül kezdődik az aratás. Azt mondja, a hozam az időjárástól függ.

Kocsis Sándor, gazdálkodó, Mohol: „Nem volt olyan hosszan tartó szárazság, a mi vidékünk kapott csapadékot, több ízben is, nem pár millimétert, hanem 15-20-25 litert is kapott négyzetméterenként és egyelőre úgy tűnik, hogy szép a szója.”

A szója azon termények közé tartozik, amely hosszabb ideig tárolható. A termelők közül csak az állattartással foglalkozók tartják meg a terményt, mert a takarmány részét képezi. A növénytermesztők zöme viszont forgótőke hiánya miatt azonnal értékesíti, mert nem bíznak abban, hogy a télen magasabb árat is kaphatnak érte.

szója
szójabab

Most

07:31, Frissítve: 07:36

Tankok törtek be Rafah területére

Néhány órája megindult Izrael szárazföldi hadművelete, helyszíni jelentések szerint legalább egy izraeli gépesített zászlóalj behatolt a Gázai övezet déli részébe.
19:37, Frissítve: 07:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.