Ugrás a tartalomra

Nemzetközi turisztikai attrakció a palicsi szüreti napok

2019.09.14
16:53
2019.09.14
17:27
Forrás
Pannon RTV
Az elmúlt három évtized alatt nemzetközi turisztikai attrakcióvá nőtte ki magát az idén jubiláló palicsi szüreti napok rendezvénye - mondta az esemény mai megnyitóján Dobó Márta.

A palicsi helyi közösség tanácselnöke hozzátette: idén minden eddiginél gazdagabb programmal várják a látogatókat, egészen vasárnap estig.

A palicsi szüreti napok megnyitóünnepségén immár hagyományosan megválasztották szüreti királynőt. Idén Kovács Anita érdemelte ki ezt a címet.

Hatalmas volt a nyüzsgés a Vigadó körül. A szép időben sokan látogattak ki Palicsra. Nagy volt az érdeklődés a termény- és télirevaló vásárban. Bátori Hermina palicsi termelő kedvező áron kínálta portékáját.

Bátori Hermina, termelő, Palics: „Az alma java 50 dinár, de van 60-ért is, az már nagyon szép, van 40 dinárért, hulló 20-30 dinárért, ami gyors fogyasztásra való. Található tök 50-60 dinárért, barack, ami 60-70-80, a legnagyobbja az 100, a körte 50 és 80 dinár között van, valamint szőlő 100 és 120.”

A birskörtét 60, a mákot ezer, a fokhagyma füzérét 350 és 800 dinár között lehet megvásárolni. Temesvári György asztalánál is megálltunk egy pillanatra.

Temesvári György, termelő, Ludas:
„- Mit kóstál a jóféle ludasi fokhagyma?
- 200-250 dinár kilója. Én úgy adom, hogy 450 dinár a kettő kilogramm.”

Dobó Márta a rendezvény megnyitóján azt mondta: a 30 év nem kis pillanat egy közösség életében, ha valamit folyamatosan meg tud ünnepelni. A szüreti napok ma már igazi idegenforgalmi attrakciónak számít.

Dobó Márta, tanácselnök, Palics HK: „Már nemcsak Palicsról és Szabadkáról érkeznek vendégek, hanem messzebbről, a határon túlról is, most már híre ment annak, főleg amikor ilyen szép idő van. Mint ahogy látjuk, már itt a délelőtt folyamán nagyon sok látogató van és természetesen ez is nagy turisztikai vonzerővel bír a település életében.”

Somogyi János hajdújárási termelőnél a frissen préselt almalét is meg lehetett kóstolni: „A helyszínen van lepréselve, úgyhogy ahogy szokták mondani, ennél már frissebb és száz százalékosabb nem lehet egy almaszörp, szóval amit látunk, az a valóság, meg lehet nézni, meg lehet kóstolni az almát, amit ledarálunk. Látják az emberek, milyen almát darálunk a gépen, úgyhogy én azt mondom, ez a legegészségesebb.”

A pálinkaversenyre több mint hetven mintát, lekvárokból pedig 23-at hoztak. Cseh Andor, a palicsi szüreti napok egyik szervezője szerint igazi különlegességek is érkeztek: „Paradicsompálinka és bodzapálinka, és ott voltak a megszokott körte, barack, őszibarack, különféle szilvapálinkák, ágyasok, hordóban érleltek.”

Lekvárokból is neveztek be különlegességeket: naspolyalekvár és gyömbérrel vagy fahéjjal ízesített szilvalekvár is volt köztük.

Az észak-bácskai homokvidéken lassan a végéhez közeledik a szüret, és a termények betakarítása. Egyedül az almásokban folyik még a gyümölcs szedése. Az időjárási viszontagságok ellenére úgy tűnik, hogy szép lett az idei termés, legalábbis ez látszik a terménykiállításon, ahova mintegy 60 környékbeli termelő hozta el gyümölcs- és zöldségféléit.

Vasárnap is bőséges programmal, a többi között főzőversennyel folytatódik a palicsi szüreti napok rendezvénye.

szüreti napok
Dobó Márta

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.