Ugrás a tartalomra

Milyen hatással lesz a gazdaságra a műanyag zacskók betiltása?

2019.09.17
14:01
2019.09.17
17:49
Forrás
Pannon RTV
Január 1-től nem lesznek többé műanyag zacskók a belgrádi üzletekben.

Jelenleg Szerbiában mintegy 2.500 vállalkozó foglalkozik műanyag termékek gyártásával, egyes cégek pedig már most is oxidatív, azaz a biológiai úton lebomló műanyagot használják a gyártás során.

Azonban a szakemberek véleménye megoszlik arról, hogy mennyire bomlik le az így készült műanyag. Korábban a műanyag zacskók használatának esetleges betiltásáról is döntött a Tartományi Kormány. Jövőre az önkormányzatok feladata lesz a zacskóhasználat szabályozása. Ezt a környezetvédelmi programjukba is be kell foglalniuk a városoknak és községeknek.

Jövőre tilos lesz az egyszer használatos műanyag zacskók használata a szerb főváros üzleteiben. Ez környezetvédelem szempontjából mindenképpen hasznos, de más kérdések is felvetődnek. Mi lesz a gyártó cégekkel, a munkásokkal? Hogyan fogják feltalálni magukat?

Viktor Grujić, a Szerb Gazdasági Kamara műanyagzacskókkal foglalkozó osztályának elnöke: „Több tízezer embert foglalkoztat a műanyagipar. A pancsovai Petrohemija például műanyag alapanyagot gyárt. Tehát kiterjed műanyaggyártással foglalkozik az ország, amire ez a tilalom nagy hatással lesz. Ezért világos és kiszámítható szabályokra van szükség.”

Dragan Stevanović, a kamara Vegyipari Egyesületének titkára elmondta, Szerbiában évente átlagosan 100.000 tonna csomagolási hulladék keletkezik. Ennek 11%-át energetikai célokra használják, 27%-30%-át újrahasznosítják, a többi viszont az egészségügyi és az illegális hulladéklerakókba kerül.

Dragan Stevanović titkár, Vegyipari Egyesület, Szerb Gazdasági Kamara: „A hazai termelés és mindenekelőtt a környezetvédelem érdekében a műanyag termékeket gyártó cégek egy munkacsoport létrehozását kezdeményezték. A Szerb Gazdasági Kamara pedig elkészítette a 2030-ig szóló szerbiai műanyag-kezelési stratégia tervjavaslatát.”

A stratégiát a tavaly januárban meghozott uniós stratégia mintájára dolgozták ki. Alapvető célok, hogy a lehető legnagyobb mértékben újrahasznosítani a műanyag csomagolást 2030-ig, minimalizálni az eldobható műanyag tárgyak fogyasztását, korlátozni a mikroműanyag termelődését, és megakadályozni a műanyag tárgyak kidobását.

Műanyag zacskók
műanyag palack
Szerb Gazdasági Kamara

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.