Ugrás a tartalomra

Tóbiás 375 kiló, mégsem fogyózik

2019.09.19
15:54
2019.09.19
16:42
Forrás
Pannon RTV
Tóbiás 375 kilósra hízott, hogy a magyarországi Gárdonyból egészen Temerinbe, a Dél-Bácskai Tökfesztiválra utazhasson.

Az idén ő lett a legkövérebb tök, nem csupán Vajdaságban, hanem állítólag egész Magyarországon is.

Temerinben több mint két évtizedes hagyománya van a Dél-Bácskai Tökfesztiválnak. Nemcsak a helyiek, hanem a környék lakossága is eljön megcsodálni a hatalmas tököket.

Keszler László a magyarországi Gárdonyból érkezett. Ő Tóbiás büszke tulajdonosa. A Dél-Bácskai Tökfesztiválon a majd 375 kilós óriástök vitte el a pálmát. László száz kilóval vert rá a saját tavalyi eredményére: „Fontos, hogy olyan magokkal kell kezdeni az ilyen termelést, amelyek hordozzák azt, hogy ilyen nagyra nőjenek, és a második fontos dolog, hogy elő kell készíteni a talajt nekik, sok vízre van szükségük, és a későbbi időszakban, amikor a növénynek már megvan a teljes levélfelülete, akkor lombtrágyákkal meg levéltrágyákkal szoktam permetezgetni őket, hogy a tápanyagot tudjam pótolni, és minél gyorsabban és nagyobbra nőjenek ezek a tökök.”

A kolbásztök kategóriában már a helyi termelők is versenyképesnek bizonyultak.

Varga István, I. díj, kolbásztök kategória: „Én Kikindáról kapok minden évben magokat, és azokból is ültetek, felét körülbelül, de mindig a saját magvaim, ami visszamaradt, most is maradt vissza egy tíz tök, és abból kiszedem, abból ültetem, és énnekem az terít.”

A tökfesztiválra látogatók nemcsak a termést, hanem a belőle készült finomságokat is megcsodálhatták, megkóstolhatták. Az ember nem is gondolná, mennyi minden készülhet az aranysárga sütőtökből.

Kalmár Mária, Kreatív Műhely, Temerin: „Attól függ, hogy a recept milyen, van amit nyers tökből készítünk, van amit pedig meg kell főzni, és átpasszírozni, úgy hozzáadni a liszthez, cukorhoz.”

A finomságok és a csodaszámba menő töktermések mellett művelődési műsor is fért a fesztivál programjába. Népdalkórus és citerazene mellett szórakozhattak a fesztiválozók.

tökfesztivál
Temerin
Dél-Bácskai Tökfesztivál

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.
12:58, Frissítve: 16:12

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.