Ugrás a tartalomra

Amerikába utazik az iráni elnök és a külügyminiszter

2019.09.19
22:50
Forrás
hvg.hu
Megkapta az amerikai vízumot Haszan Róháni iráni elnök és Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter, és ily módon elutazhatnak az ENSZ Közgyűlésének jövő heti New York-i általános vitájára.

Abbász Muszavi iráni külügyi szóvivő Twitter-bejegyzésében jelezte, hogy Zaríf pénteken útnak indul New Yorkba.

Az iráni külügyi tárcavezető csütörtökön korábban azt állította, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszter próbálja lassítani a vízumok kiadását az iráni küldöttség számára.

Az amerikai külügyminiszter csütörtökön az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, Abu-Dzabiban tett látogatása során azonban azt mondta: az Egyesült Államok békésen akarja megoldani a konfliktust Iránnal. Washington békés megoldást szeretne a szaúd-arábiai olajlétesítményeket ért támadások nyomán kialakult konfliktusban, és olyan koalíció kiépítésén munkálkodik, amely elrettentené Iránt - fogalmazott.

"Diplomáciai úton továbbra is egy koalíció kialakításán dolgozunk a béke és a békés megoldás érdekében" - mondta Pompeo újságírók előtt, miután megbeszélést folytatott az Egyesült Arab Emírségek fővárosában Mohamed bin Zájid Ál-Nahaján abu-dzabi trónörökössel. Hozzátette: reméli, hogy ezt Irán is így látja.

Pompeo Abu-Dzabiban ismét kijelentette, hogy Iránt tartja felelősnek a szaúd-arábiai olajlétesítmények ellen múlt szombaton elkövetett támadásokért. "Úgy gondolom, teljesen egyértelmű, és a régióban teljes a konszenzus afelől, hogy tudjuk, ki követte el ezeket a támadásokat. Irán volt. Senkit nem hallottam a térségben, aki ezt egy pillanatra is kétségbe vonta volna" - mondta az amerikai külügyminiszter.

A perzsa állam tagadja, hogy köze lenne az ügyhöz, és arra hivatkozik, hogy a jemeni húszi lázadók "közleményben tudatták, hogy ők voltak".

Irán
Haszan Róháni
Amerikai Egyesült Államok
Mike Pompeo
Mohamed Dzsavád Zaríf

Most

21:59, Frissítve: 22:34

Megérkezett Belgrádba a kínai elnök

A kínai elnök gépét szerbiai felségjelzésű MiG-29-es vadászgépek kísérték a Nikola Tesla repülőtérig, ahol a szerb hadsereg gárdája sorakozott fel a tiszteletére.
17:17, Frissítve: 19:39

Ma kiderül, kik vihetik haza az ajándékokat!

A Közügyek kérdésére csaknem ötszáz válasz érkezett Vajdaság szinte minden részéből. Mai műsorunkban kiderül, hogy ki csobbanhat a családjával Mórahalmon. Nézzék a 18 óra 10 perckor kezdődő műsorunkat.
16:02, Frissítve: 16:33

Fiáker szemlét tartottak Cserépalján

Huszonnyolcadik alkalommal szervezték meg a Cserépaljai Fiáker Szemlét. A Parádés Kocsik és Lovak Nemzetközi Szemléjére a dél-bánáti Cserépaljára egész Szerbia területéről érkeztek a lovas sport kedvelői.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.