Ugrás a tartalomra

Vajdaságban is bemutatták a Tenkes kapitánya táncjátékot

2019.09.21
10:55
2024.03.19
08:36
Forrás
Pannon RTV
A II. Rákóczi Ferenc-emlékév jegyében péntek este a budapesti, 20 tagból álló Magyar Nemzeti Táncegyüttes lépett színpadra a zentai Sportcsarnokban.

A Kárpát-medence 11 településén bemutatott Tenkes kapitánya című táncjátékra mintegy 1800-an voltak kíváncsiak Vajdaságból.

A Tenkes kapitánya című előadás az 1964-ben készült történelmi kalandfilmet veszi alapul. A téma a Rákóczi-szabadságharc idején, Siklós környékén folyó kuruc-labanc küzdelmeket idézi. A főszereplő Eke Máté, akit a színpadon Barka Dávid alakít. „Az elején még nehéz volt a felkészülés, leginkább azért is, mert amikor bekerültem az együttesbe, akkor még kurucként táncoltam. Egy kis idő múlva megkaptam a címszerepet, a Tenkes kapitánya szerepét, aki Eke Máté. A kezdetekben bálványoztam azt, aki előtte táncolta és magát a szerepet is. Hihetetlen, hogy most én kaphattam meg” - mesélte a Magyar Nemzeti Táncegyüttes tagja.

A Tenkes kapitánya táncjátékot Örsi Ferenc forgatókönyve nyomán színpadra állította Zs. Vincze Zsuzsa és Zsuráfszky Zoltán. „Minden olyan emblematikus rész, ami benne volt a tévéfilm-sorozatban, az látszik majd az előadás folyamán is a két részben. Többek között áthatják a nézők, amikor hátra kötött kézzel iszik a Tenkes kapitánya. A híres gyógyvíz jelenetet, amikor megdobálja Eke Máté Egbertet“ - részletezte Zsuráfszky Zoltán rendező-koreográfus.

Csibi Krisztina, a Magyarság Házának igazgatója elmondta, a Rákóczi-emlékév kapcsán az előadást szerte a Kárpát-medencében összesen 11 településen tekinthetik meg az érdeklődők: „Lényeges, hogy a fontos események a külhoni régiókban is megjelenjenek. A célunk, hogy ne csak a magyarországi események, hanem az emlékévek közös megünneplései is jelen legyenek minden magyar ember szívében.”

A Magyarság Háza mellett a Magyar Nemzeti Tanácsnak köszönhetően került a vajdasági közönség elé az előadás. „Az emlékévek jelentősége abban nyilvánul meg, hogy az egyetemes magyarság együtt tud ünnepelni, együtt érzi annak fontosságát évről-évre, hogy olyan alkalmak, történelmi, múltbeli események, személyiségek vannak, akikre méltón lehetünk büszkék” - emelte ki a bemutatón Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

A táncszínházi előadásban közreműködött még tánczenei szerkesztőként Árendás Péter, zeneszerzőként pedig Sebő Ferenc.

Magyar Nemzeti Táncegyüttes
Tenkes kapitánya
táncjáték
sportcsarnok
Hajnal Jenő
MNT
Budapest
Zenta

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.
12:58, Frissítve: 16:12

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.