Ugrás a tartalomra

Ugyanolyan káros lehet a takarítás, mint napi 1 doboz cigi elszívása

2019.09.23
14:23
2023.11.02
09:05
Forrás
Sokszínű Vidék
Több felmérés is döbbenetes tényeket állít arról, mennyire káros lehet a hagyományos tisztítószerek használata.

Napjainkban egyre tisztábban látjuk, hogy összefüggés lehet a tisztítószer-használat, valamint az asztma és más légzőszervi problémák között. Az Európai Közösség Légzőszervi Felmérései alapján a kutatók azt feltételezik, hogy a tisztítószereknek való kitettség hosszú távon igen káros lehet a nők egészségére – írja a Tudatos Vásárló.

A mostani vizsgálatnak 6230 résztvevője volt, akik a világ 22 különböző pontjáról érkezett. A résztvevőknek arra a kérdésre kellett válaszolniuk, milyen gyakran használják a tisztítószereket, ezek után pedig megvizsgálták a légzésfunkciójukat.

A kutatás során egyértelműen bebizonyosodott, hogy azok a nők, akik otthon rendszeresen takarítanak, illetve akiknek a takarítás a munkájuk, légzésfunkciójukat tekintve gyengébbek, mint nem takarító társaik. Ugyanez a tendencia azonban nem volt megfigyelhető a férfiaknál (bár olyan férfiak kevesebben vettek részt a kutatásban, akiknek a takarítás a munkájuk).

10-20 évnyi takarítás hatásai ugyanolyan károsak lehetnek, mintha naponta egy doboz cigarettát szívnánk el

Nem ez azonban az első tanulmány, amely a tisztítószerek hosszú távú használatának hatásait kutatta. A norvég Bergeni Egyetem tudósai által végzett 20 éves vizsgálat is megállapította, hogy a tisztítószerek használata ugyanolyan káros lehet, mintha napi 20 szál cigarettát szívnánk el.

Egy amerikai kutatás pedig nemrégiben arra világított rá, hogy a gépkocsihasználat mellett a levegőszennyezés egyik legjelentősebb oka a háztartásokban a levegőbe kerülő vegyi anyagok.

Kövérebbek leszünk a tisztítószerektől?

Egy 2018-ban publikált kanadai tanulmány szerint komoly összefüggés állapítható meg a takarítás és a gyerekkori elhízás között. A kutatás szerint az otthoni fertőtlenítőszerek gyakori és túlzásba vitt használata miatt a későbbiekben túlsúlyos is lehet a gyermekünk. Ennek az oka a bélflóra egyensúlyának felborulásában keresendő.

Ezt az 5 tisztítószert érdemes elkerülni (a listát a Tudatos Vásárló állította össze):

Légfrissítők: aeroszol, spray, illatosító gél, zselé, illatpárna, pálcikás folyadék, elektromos készülék, csíptető autóillatosító, illatgyertya…

Illatosított termékek: illatosított tisztítószerek, mosószerek, öblítők, de még az illatos papírzsebkendők, vécépapírok…

Rovarirtók

Klórtartalmú fertőtlenítőszerek: ezek közül azok a klórtartalmúak lehetnek a legveszélyesebbek, amelyek hatóanyaga a nátrium-hipoklorit. (Ezt az anyagot találjuk például a Hypo, Flóraszept, Domestos, Clorox termékekben.)

Vécé-fertőtlenítők

A háztartási tisztítószerek használatakor is érdemes tehát óvatosabbnak lennünk, helyettük keressük inkább a környezetbarátabb megoldásokat. Hiszen azt is jó tudni, hogy a zöld otthonban is használunk vegyszereket, de nem mindegy, hogy egy bizonyos tisztítási folyamatra hány összetevőből álló – és milyen tisztítószert alkalmazunk.

 

takarítás
cigaretta
légzőszervi megbetegedés

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.