Ugrás a tartalomra

Megkezdődött az előrehozott parlamenti választás kampánya Koszovóban

2019.09.25
10:34
Forrás
MTI
A szavazópolgárok 1060 jelölt közül választhatnak október 6-án.

Száz képviselői hely az albánoknak jár, míg 10-10 garantált mandátumot kapnak a szerbek és a többi kisebbség tagjai. Az állampolgárok közvetlenül a jelöltekre szavazhatnak és legfeljebb ötöt választhatnak közülük. 1,9 millió koszovói állampolgár élhet választási jogával. Az előrehozott választásra azért van szükség, mert Ramush Haradinaj miniszterelnök július közepén lemondott, ugyanis a koszovói háborús bűnöket vizsgáló hágai székhelyű különleges bíróság gyanúsítottként idézte be. Az ország 2008-ban kikiáltott függetlensége óta minden választás előrehozott volt, a legrövidebb megbízatási ideje éppen a mostani kormánynak volt, 28 hónap után kell újra voksolniuk az állampolgároknak.

szavazás
Ramush Haradinaj

Most

16:14

„Szabadkán megvagyunk!”

A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkormányzati választásokon - tette közzé közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.