Ugrás a tartalomra

A koszovói megoldást sürgette New Yorkban Aleksandar Vučić

2019.09.26
18:39
2020.02.28
16:50
Forrás
Pannon RTV
A koszovói megoldást sürgette New Yorkban az ENSZ Közgyűlése előtt tartott beszédében Aleksandar Vučić.

A szerb államfő azt üzente, Belgrádnál jobban senki sem akarja a megoldást, és reményének adott hangot, hogy a nagyhatalmak is megértik és támogatják Szerbia álláspontját.

Szerbia elsődleges célja a béke és a stabilitás, valamint a gazdasági fejlődés feltételeinek megteremtése - nyomatékosította Aleksandar Vučić szerb államfő az ország álláspontját New Yorkban, az ENSZ 74. Közgyűlésén tartott felszólalásában. Úgy fogalmazott, egy kis országból érkezett, de a legnagyobból a Nyugat-Balkánról, amely stratégiai döntést hozott, amikor az EU felé vezető útra lépett.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Az egykori Jugoszlávia és jogi örököse, Szerbia az el nem kötelezett országok mozgalmának egyik alapítója. Ma az EU felé vezető úton vagyunk és ez országunk stratégiai elkötelezettsége. Ebben a kiváló teremben és minden más helyen is minden eddiginél erőteljesebben támogatjuk a függetlenséghez való jogot, és a kis országok szuverenitásához való jogát. Ugyanakkor együttes fellépésre van szükség annak érdekében, hogy minden esetben megőrizhessük az egyenlőséget, a szabadsághoz való jogunkat, és a független döntéshozatalt. Ezért beszélek Szerbiáról és a régióról, mert az egyik nincs a másik nélkül.”

Foto: Tanjug/Szerb Államelnökség

Szerbia nem ismeri el a Koszovó által egyoldalúan kikiáltott függetlenséget - emlékeztetett a szerb államfő az ország álláspontjára - mert az Egyesült Nemzetek jogilag kötelező érvényű, 1244-es határozata azt Szerbia autonóm tartományaként határozza meg. Kiemelte, a Belgrád-Pristina párbeszéd az Európai Unió védnökségét élvezi, ez alapján írták alá a brüsszeli megállapodást, amelynek vállalt kötelezettségeit csak Szerbia teljesítette. Vučić azt mondta, a nehézségek és az egyoldalú lépések ellenére is folytatódik a párbeszéd: „A vámok bevezetése óta, 2018. november 21-e óta mintegy 350 millió eurót veszítettünk folyó év augusztus 21-éig. A jelenleg is hatályban lévő vámok veszélyeztetik a normális és méltóságteljes életet a koszovói szerbek számára. Ezidáig Szerbia mérsékelten és felelősségteljesen reagált Prstina egyoldalú lépéseire, nem hozva ellenlépéseket, megkísérelve a helyzet enyhítését.”

Foto: Tanjug/Szerb Államelnökség

A szerb államfő New York-i beszédében számos esetben idézett az Egyesült Államok előző elnökeitől, például John Fitzgerald Kennedytől vagy Abraham Lincolntól.

New York
Egyesült Nemzetek Szervezete
ENSZ
Aleksandar Vučić

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.