Ugrás a tartalomra

Hétezer éves régészeti leletekre bukkantak a nagybecskereki városháza udvarában

2019.10.02
15:33
2024.03.19
08:35
Forrás
Pannon RTV
A hővezetéken végzett munkálatok alkalmával értékes régészeti tárgyakra bukkantak a nagybecskereki városháza kertjében.

A szakemberek számára elsősorban a neolitból származó tárgyak tűnnek értékesnek.

Mondhatni véletlen folytán - a nagybecskereki városháza kertjében folyó munkálatok alkalmával - neolitból származó, időszámításunk előtti hétezer éves tárgyakra is bukkantak, melyek a starčovai és vinčai kultúra elemeit viselik. Nem régészeti eljárás folyamán, hanem a munkagépek által kerültek a felszínre. „A Műemlékvédelmi Intézet a munkálatokat végző beruházó bejelentése nyomán végezhet régészeti kutatásokat. Így mi sajnos csak követjük a munkálatokat és a kiásott rétegekben keressük a régészeti tárgyakat. A beruházó a jövőben köteles bennünket értesíteni a tervezett munkálatokról. Biztos vagyok, hogy ha ezen a helyen újból lesznek földmunkálatok, akkor arról értesítik az intézetet, és már előre örülünk az újabb régészeti tárgyaknak” - részletezte az ásatások lehetőségeit Dejan Žigić régész.

A nagybecskereki városháza, az egykori megyeháza, a város legrégebbi része, amely a történelem előtti idők óta, folyamatosan lakott terület volt. Itt volt az egykori becskereki vár is. Nem véletlen, hogy itt minden földmunka alkalmával valami előkerül. „Az eddigi legjelentősebb talált tárgy mindenképpen a neolitból származó dombormű, amely valószínűleg egy nagyobb edénynek a része volt, és a kép nyilván a termékenység istennőjét jelképezi. Találtunk középkori épületanyagot is, ugyancsak a középkorból származó pénzérmét. Emellett elég sok fémtárgyra leltünk, főként szögekre, keresztekre” - mesélte Dejan Vorgić, a Nagybecskereki Népmúzeum művészettörténésze.

A tárgyakat a múzeumban megtisztítják, feldolgozzák és rendszerezik. Tekintettel arra, hogy jövőre lesz a nagybecskereki megyeháza újjáépítésének a két évszázada, a jubileum megünneplésének apropóján ki lehetne állítani a most megtalált tárgyakat is.

régészet
lelet
Nagybecskerek
Városháza

Most

19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.
16:10, Frissítve: 17:22

Gyereket a magasba! Adán is

Ada is csatlakozott a Gyereket a magasba! elnevezésű határon átívelő programhoz, amelyet a budapesti székhelyű Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom indított el évekkel ezelőtt.
15:50, Frissítve: 17:11

Megvannak a hozzávalók az ünnepi fogásokhoz

A húsvétot megelőző napokban szigorú böjtöt tartanak a ortodox hívek. Vasárnap azonban már ünnepi fogásokat fogyasztanak. Az újvidéki limáni piacon is sokan vásárolták meg a húsvéti menü hozzávalóit.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.