Ugrás a tartalomra

Bizakodnak az észak-bácskai borászok

2019.10.03
14:19
2019.10.03
18:16
Forrás
Pannon RTV
Testes borokra számítanak az észak-bácskai vincellérek, biztató a szőlők cukor- és savtartalma is.

Idén a szőlőtermés minőségben és mennyiségben is kiváló volt a térségben a borászok szerint. Kellő mennyiségű csapadék esett, kórokozók sem támadták jelentősebben az ültetvényeket, meleg volt a nyár, így szépen beért a szőlő.

Az egyik királyhalmi borászatban 7 hektáron termesztenek elsősorban kadarkát. A csaknem 50 ezer tőkét idén meg tudták védeni a kártevőktől és a betegségektől. Szeptember derekán jó minőségű szőlőt szüretelhettek. A darálás, illetve préselés után az új bor már érik. Az idei évjárattól kiváló bort várnak. Juhász Krisztián, borászati termelésvezető: „Az érés rendben ment. A cukorfokok jók lettek, erős borokat fogunk az idén előállítani. Reméljük, hogy minden rendben lesz. A savak is jók, hozták az átlagot, az éves átlagokat. A kadarkánál nem nagy savak vannak, úgyhogy a savak is jók lesznek.”

A hajdújárási Huppert László borászat pincéjében éppen az Irsai Olivér újbort fejtették. A boralját leengedték, a tiszta bort pedig egy újabb tartályba szivattyúzták át. Ezek után a fehér nedű tovább érik majd, amit újabb ülepítés, fejtés, szűrés és érlelési eljárás követi. „Az idén nagyon jó termés volt és ez az év az különleges, mert a minőség is meg a mennyiség is arányosan nagyon jól sikerült. Elvégre volt elég csapadék, ugyanakkor forró nyarunk is volt. Ez a szőlőnek nagyon megfelel, úgyhogy szépen kifejlődtek a fürtök. A cukortartalom elég magas. A savtartalma, ami a legfontosabb megmaradt. Sőt kitűnő, mondhatom. Tehát egy nagyon jó gerinces boraink lesznek az idén.”

Szabadka területén mintegy 400 hektárnyi szőlős van. Szerbiában pedig 22 ezer hektáron termesztik ezt a gyümölcsöt.

bor
borász
szőlő
cukor
sav

Most

11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.
07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.