Ugrás a tartalomra

Elhunyt Vekerdy Tamás

2019.10.09
10:24
2019.10.09
11:11
Forrás
HVG.hu
Nyolcvannégy éves korában elhunyt Vekerdy Tamás - közölte a pszichológus, író családja.

Vekerdy Tamás 1935. szeptember 21-én született Budapesten. Egyetemi tanulmányait az ELTE jogi karán folytatta, majd a BTK pszichológia szakát is elvégezte. Járt Mérei Ferenc és Nemes Lívia szemináriumaira. Volt házitanító és a Nemzeti Színház statisztája, illetve a Színház- és Filmművészeti Főiskola óraadó pszichológia tanára.

1983-tól az Országos Pedagógiai Intézet főmunkatársa, később tudományos tanácsadója, majd szeniora volt. Tanított a Miskolci Egyetem neveléstudományi tanszékén, Solymáron a magyarországi Waldorf-óvoda és -iskola megszervezésében vett részt. 1991 óta a nappali Waldorf-tanárképzés szervezője és vezetője.

Vekerdy Tamás élete során számos díjat nyert, többek között Kiváló Munkáért díjjal jutalmazták 1985-ben, Budapestért díjat kapott 2000-ben, 2014-ben pedig Hazám-díjas lett.

Vekerdy és az iskola

Vekerdy Tamás azt tartotta, a gyerekeket kreatív, érdeklődő, vidám emberekké kell nevelni. Előadásaiban és írásaiban rendre szembement a klasszikus iskolai modellel. Sokszor elmondta, hogy "baromságnak" tartja az osztályozást, mondván: soha nem a tananyag a lényeg. "Nem a világra nyitott embereket képezünk, holott évek óta tudjuk, hogy három dologra lesz szükség a jövőben: kreativitásra, kritikai érzékre és vállalkozókedvre. Ehelyett mi beszabályozott, füttyre indítható, fegyelmezett szolgahadat képezünk." - fogalmazott Vekerdy. Szerinte az iskola tehet arról, hogy folyamatosan csökken az átlag műveltségi szint. Úgy vélte, nem a tananyagból lehet művelődni, hanem abból, "ha a tanárnak a pórusaiból is Horatius párolog.” Gyakran hangoztatta, hogy a mai tanterv túlzsúfolt, hogy a gyerekek túl sok időt töltenek a padokban görnyedve. Vekerdy feleslegesnek tartotta a házi feladatot és a gyerekek állandó fejlesztését. Elvei szerint a szabad játék, az önfeledten eltöltött idő ennél sokkal többet ér.

Mozgás kell, tévé nem

A mai gyerekek szerinte nagyon keveset mozognak. A szabad futkározás, ugrálás, birkózás helyett tantermekbe vagy lakásokba vannak zárva. Ennek hatására már a gyerek kényszeres mozdulatokat végez, a körmét rágja, rázza magát. Vekerdy kritikus volt a különórákkal: szerinte ezeket a szülők a gyerek idejének lekötése céljából veszik igénybe. A minden szabadidejétől megfosztott gyerek – alkatától függően – vagy agresszívvé válik a rengeteg frusztrációtól, vagy magába fordul, és depressziós tüneteket kezd mutatni - vallotta. A tévéműsorokról, rajzfilmekről sem volt jó véleménye. Sőt, a természetfilmeket is kritikával illette. Szerinte ugyanis a készen kapott képek megölik a képzelőerőt. Iskoláskor alatt egyáltalán nem ajánlotta a tévézést, az idősebbeknek pedig napi 20 percet javasolt, amit a szülővel együtt kellene eltölteni. A hírműsorokat és az erőszakos filmeket, akciókat és horrorokat egyáltalán nem lenne szabad látniuk a gyerekeknek - mutatott rá Vekerdy.

"Ne vasaljon, anyuka!"

A szülőknek is igyekezett tanácsokat adni. A Könyörgöm anyuka, ne vasaljon! címmel elterjedt cikkben arról szól, hogy a házimunkánál jóval fontosabb a gyerekkel eltöltött, kötöttségek nélküli idő. Véleménye szerint a vasalás időpocsékoló és idegőrlő tevékenység, minden felesleges házimunka iskolapéldája. A mögötte rejlő filozófia pedig ez: ne legyünk maximalisták, vegyük észre, mi fontos és mi nem a család életében, és ha választani kell, hogy a gyerek lelke legyen ápolva vagy a nadrág kivasalva, habozás nélkül válasszuk az első lehetőséget. Vekerdy állította, boldog gyereket csak boldog szülők nevelhetnek, akik nem vesznek el a mindennapok lényegtelen apróságai között, akik nem akarnak minden áron mindenkinek megfelelni. A pszichológus azt tartotta ideálisnak, ha az anya "kemenceszerűen" otthon van, finomakat főz, és mindig van ideje a gyerekeire, ezért pedig érdemes anyagi áldozatot is hozni. Ugyanakkor azt is fontosnak tartotta, hogy az anyának legyen ideje időnként „szabadságra menni” a gyerekek mellől, vagyis elmenni a barátnőivel vagy a férjével.

elhunyt
pszichológus

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.