Ugrás a tartalomra

Vár, fűzér és kalács - kukoricából!

2019.10.12
16:10
2024.03.19
08:35
Forrás
Pannon RTV
Minden a kukoricáról szólt ma a magyarkanizsai kisparkban, ugyanis 14-ik alkalommal tartották meg a Kukoricafesztivált a Tisza-parti városban.

Volt kézműves kirakodó vásár, népi gyermekjátékok, görhesütő-verseny és több mint 400 népzenész és néptáncos mutatta be tudását a magyarkanizsai közönségnek.

Táncos, zenés hívogatóval és felvonulással kezdődött a 14. Kukoricafesztivál második napja Magyarkanizsán. A rendezvény hivatalos megnyitója után a gyerekeké volt a főszerep, ugyanis tízféle népi játékban versenyeztek. Volt kukoricavár-építés, kukoricafosztás, de pattogatott kukoricafüzér készítés is. Gulyás Adél is minden évben részt vesz a fesztiválon: „Legjobban a kosárba dobálás tetszett, de a szedést is kipróbálom, és persze meg is kóstolom.”

Kapitány Viktornak a kukoricamorzsolás tetszett a legjobban: „A kukoricát úgy kell morzsolni, hogy először a földhöz egy kicsit megkopogtatod, leesik pár szem, aztán pedig kézzel elkezded morzsolni és úgy könnyebb lesz.”

A színes gyermekprogramok mellett volt még főtt kukorica, kirakodóvásár, görhesütő-verseny és kultúrműsor is. A Tisza Néptáncegyesület az eseményt azzal a céllal hívta életre, hogy a helyiek betekintést nyerjenek a régi korok, vagyis a kukoricához köthető tevékenységek és játékok színes tárházába. „Léteznek szüreti napok, létezik hagyma-, paprikafesztivál. Mi a kukoricához kapcsolódtunk, mivel ez áll legközelebbi hozzánk. Olyan hagyományokat próbáltunk feleleveníteni, ami a régi emberek mindennapjaiknak része volt. A gyerekek manapság már nem morzsolnak kukoricát, nem válogatják a kukorica szemek közül ki a rosszat és erre építettük fel az ügyességi vetélkedőinket” - mesélte Mikuska Judit szervező.

A rendezvényen emellett a három nap alatt több mint 400 népzenész és néptáncos kap lehetőséget a bemutatkozásra.

kukorica
fesztivál
Magyarkanizsa

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:17, Frissítve: 18:26

Ma kiderül, kik vihetik haza az ajándékokat!

A Közügyek kérdésére csaknem ötszáz válasz érkezett Vajdaság szinte minden részéből. Mai műsorunkban kiderül, hogy ki csobbanhat a családjával Mórahalmon. Nézzék a 18 óra 10 perckor kezdődő műsorunkat.
16:02, Frissítve: 16:33

Fiáker szemlét tartottak Cserépalján

Huszonnyolcadik alkalommal szervezték meg a Cserépaljai Fiáker Szemlét. A Parádés Kocsik és Lovak Nemzetközi Szemléjére a dél-bánáti Cserépaljára egész Szerbia területéről érkeztek a lovas sport kedvelői.
13:46, Frissítve: 16:59

Elstartolt a strandszezon Újvidéken

Ez a strand az egyik legszebb és legrendezettebb strandnak számít a Duna teljes szerbiai szakaszán, amely számos lehetőséget kínál az idelátogatóknak. A szezonális belépőket mától lehet igényelni.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.