Ugrás a tartalomra

A Szent Teréz-székesegyház születésnapját ünnepelték

2019.10.14
21:58
2019.10.15
17:33
Forrás
Pannon RTV
Felszentelésének 247. évét ünnepli a szabadkai Szent Teréz-székesegyház. A templomban ez alkalomból gyertyák égnek a fali keresztek felett.

Hívekkel teltek meg a bazilika padsorai hétfő este. Püspöki szentmise keretében, amelyet Pénzes János szabadkai megyéspüspök celebrált ünnepelték a templom felszentelésének évfordulóját.

Az egyház szerint minden katolikus templom az Úristen háza. Ezért meghív bennünket is, hogy otthonra találjunk benne - mondta Szakály József.  A kertvárosi Munkás Jézus-templom plébánosa kiemelte: „Húsvét után a legfontosabb ünnep, bármelyik templom életében az a felszentelés évfordulója. Ez azt jelenti, hogy arra emlékezünk, hogy a templomot mint épület különleges módon is az Úr Istennek adjuk oda. A püspök körbejárja a templomot, a templom különböző falrészeit krizmával megkeni, úgy mint ahogy embereket szokott bérmálkozáskor. Eelszenteli az oltárt is és egy különleges Püspöki imával lehívja a szent lelket és apostoli utódként megkéri, hogy ebben az épületben vegyen magának lakást.”

A székesegyház hétfőn a születésnapját ünnepelte, kedden a névnapját fogja. Ennek keretében templombúcsút is tartanak.
Stjepan Beretić, plébános, Szent Teréz-székesegyház, Szabadka: „Bárhova kerültem plébánosnak az volt az érzésem, hogy ezt az ünnepet tulajdonképpen nem is ünnepelték meg, de mondjuk ez az ünnep a templomhoz tartozó hívek ünnepe.”

Ez az évforduló az egész szabadkai egyházmegye ünnepe, amelyhez Bácska minden katolikus temploma csatlakozik és együtt ünnepel - tette hozzá Szakály József szabadkai plébános.

Szabadka
Szent Teréz-székesegyház
Szakály József
Stjepan Beretić
Pénzes János megyéspüspök

Most

19:37, Frissítve: 19:51

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.