Ugrás a tartalomra

Ösztöndíjprogram a diaszpórában élő magyarság támogatására

2019.10.15
17:04
2019.10.15
17:43
Forrás
Pannon RTV
Mától november 15-ig lehet jelentkezni a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság Kőrösi Csoma Sándor ösztöndíjára a déli féltekére.

A program célja a diaszpóra magyarságának megszólítása, valamint a diaszpóra közösségi és kulturális életének megszervezése, a magyar nyelvismeret fejlesztése és szinten tartása a kiérkező ösztöndíjasok segítségével.

Összesen 791-en vettek részt eddig a nemzetpolitikai államtitkárság Kőrösi Csoma Sándor és Petőfi Sándor programjaiban. A váci Dudás Bertalan Uruguayban volt. Montevideóban már régóta voltak tánccsoportok, gasztronómiai jellegű programok, mégis tudott újdonságokkal is előrukkolni: „Mi most behoztunk olyan főzőtanfolyamot, ami eddig még nem volt, egy dalárdát újra felélesztettünk, ami főleg az ottani idősebbeknek volt érdekes, akik már a régi dalárdában is részt vettek, illetve egy rádió műsort is csináltunk. Régóta van magyar rádió óra Uruguayban, itt egy teljesen új történelmi blokkot, történelmi műsort szerkesztettem hétről-hétre.”

Zsonda Márk budapesti néprajzkutató Argentina Chaco tartományában volt ösztöndíjas három programszakaszban. Egy száz éve elzárt területről van szó, Trianon után az elcsatolt országrészekből kerültek oda ki a magyarok: „Rájöttem, hogy csak magyar oktatással nem fogunk előrejutni, hanem valahogy meg kell teremteni, hogy egy önfenntartó, stabil közösséggé válhasson. Ezért a munkám állt egy stabilizációs programból, tudásaktualizációból, ami azt jelenti, hogy a három programszakasz alatt én 927 foglalkozást adtam le magyar, mint idegen nyelv, hon- és népismeret, illetve néptáncórákon belül, ezenkívül felkészítettem fiatalokat, hogy ösztöndíjjal Magyarországra eljöhessenek.”

A Kőrösi Csoma Sándor és a Petőfi Sándor a legsikeresebb programjai a nemzetpolitikai államtitkárságnak – mondta Potápi Árpád János. Az iskolai időszakhoz igazítják a Kőrösi Csoma Sándor programot, ezért hirdetik meg a déli félteke pályázatát most, ezúttal 9 hónapra.

Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Magyarország: „A szervező munka annak érdekében, hogy minden rendben menjen és mindenki pontosan, időben ki tudjon jutni az állomáshelyére, azt követelte meg tőlünk, hogy most már így októberben hirdessük meg ezt a pályázatot, gyakorlatilag mától elérhető a pályázat. A déli féltekére 2020-ban legfeljebb 40 fő mehet ki és végezheti ezt a feladatot, közülük hat fő egyházi területre fog menni, hogyha élnek a lehetőséggel, illetve hogyha az egyházak is igénylik ezt a tevékenységet.”

A célországok Latin-Amerika, Dél-Afrika, Ausztrália, Új-Zéland. Olyan, magyar állampolgársággal rendelkező személy jelentkezhet, aki betöltötte 20-ik életévét, közösségszervezési tapasztalattal rendelkezik, beszél angolul vagy a célország nyelvén. A jelentkezéseket november 15-ig várják elektronikusan. Részletek a kulhonimagyarok.hu oldalon.

Nemzetpolitikai Államtitkárság

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.