Ugrás a tartalomra

Érinti-e a vajdaságiakat is a klímaváltozás?

2019.10.21
19:42
2019.10.22
16:32
Forrás
Pannon RTV
Földünkért Világnap címmel tartottak kerekasztal-beszélgetést és vitaestet a szabadkai Kerülj Be Ifjúsági Közösségi Tér szervezésében.

Egyebek mellett a klímaváltozás következményeiről, a lehetséges megoldásokról és a mindennapi életben alkalmazható hasznos tanácsokról is hallhattak az érdeklődők. Az előadást Dudás Robert és Hulló István biológus tartotta.

A klímaváltozás korunk egyik meghatározó ügye - hívták fel annak fontosságára az előadók a figyelmet. Dudás Robert szerint a társdalalomnak egyszerre és még időben kellene fellépnie a környezetszennyezés ellen. Helyi szinten is konkrét tervekkel kell előremozdítani a klímaváltozás elleni harcot – mondta: „Nem tudunk azonosulni mi itt a Vajdaságban a sarkvidék olvadásával, esőerdők pusztulásával, holott ez is kihat ránk. Mégsem közvetlen kapcsolódási pont az eseményekkel. Erre szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a hőemelkedés vagy a viharkárok, amik fokozódni fognak, milyen hatással lesznek az élőlényekre, illetve ránk emberekre.”

A tizenéves korosztály számára nagyon nehéz érdekes előadásokat tartani - mondta el Hulló Zsófia. A Kerülj Be Ifjúsági Közösségi Tér vezetője hozzátette, a klímaváltozás téma kapcsán leginkább arra figyeltek, hogy figyelemfelkeltő és interaktív módon közelítsék azt meg.

Hulló Zsófia, vezető, Kerülj Be Ifjúsági Közösségi Tér, Szabadka: „Szerintem ez a téma mindenki számára nagyon nehéz. Azért is mert nem gyakran beszélünk róla Vajdaságban, de igyekszünk olyan stílusban megmutatni, beszélni róla, hogy őket is könnyedén ide tudjuk vonzani.”

A Kerülj Be Ifjúsági Közösségi Tér programjai a fiatalokat célozzák meg. A következő hetekben egyebek mellett filmvetítésekkel, könyvbemutatókkal és sakk vetélkedővel várják az ifjúságot.

Föld
klímaváltozás
Kerülj Be Ifjúsági Közösségi Tér
Hulló István
Hulló Zsófia

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.