Ugrás a tartalomra

Temerinben is megemlékeztek 1956-ról

2019.10.23
20:13
2020.01.31
18:28
Forrás
Pannon RTV
Megkoszorúzták Sörös Imre temerini származású mártír mellszobrát.

Sörös Imre 1956-ban üldözött forradalmárokat csempészet Magyarország területéről, valamint étellel és itallal segítette a hadban álló budapestieket. Ezek miatt halálra ítélték és 1958-ban kivégezték. A mártír életéről Csorba Béla, a VMDP elnöke tartott előadást a Kókai Imre Általános Iskola 8. osztályos tanulóinak a tájházban. Elmondta, fontos, hogy a temeriniek megóvják és leróják tiszteletüket azok előtt, akik a hazáért, nemzetért, szűkebb környezetükért harcoltak. Kiemelte: „A fiatal korosztálynak, akik csak a történelem könyvekből, vagy még onnan sem, az iskolából, vagy még onnan sem ismerik 1956-ot, hogy számukra mégis közelebb hozzuk a magyar forradalmat, a magyar forradalom hőseit, az eszméit. Azt hiszem ez elengedhetetlen.”

Sziveri Béla, a VMSZ temerini községi elnöke kiemelte, a temerini Sörös Imre harcolt a Korvin közben, előállították, többszörösen halálra ítélték, míg nem harmadszorra életét szegték. Kiemelte: „A temeriniek, úgy mint a határon túli magyarok is, együtt éreznek az 1956-os forradalom résztvevőivel, tehát mind azok, akik abban az időben az életüket adták a szabadságért, hazáért. Én úgy gondolom, hogy független attól, hogy Temerinnek van-e egy Sörös Imre mártírja.”

A koszorúzáson részt vettek Sörös Imre leszármazottjai is.

Temerin
megemlékezés
1956-os magyar forradalom és szabadságharc

Most

11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.
07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.