Ugrás a tartalomra

Elkezdődött az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál Szabadkán

2019.10.23
22:18
2020.02.10
19:48
Forrás
Pannon RTV
A klasszikus zene gyöngyszemei című hangversennyel nyitották meg a fesztivált. Az ötödik alkalommal megszervezett esemény első koncertjének a város zsinagógája biztosított otthont.

Már az első este telt ház volt az Őszi Zsidó Kulturális Fesztiválon. A szabadkai zsinagóga, amely a város, Szerbia, Magyarország, Európa és az egész világ öröksége ismét megtelt élettel. Fontos, hogy a szabadkaiak, legyenek zsidók, pravoszlávok, katolikusok vagy bármilyen vallásúak részesei legyenek ennek a nagyszabású kulturális eseménynek - mondta a palicsi Szeitz Mária, aki először jött el a fesztiválra, de már a többi hangversenyre is van jegye, amelyeket a fesztivál részeként tartanak meg. Hozzátette: „Több okból fontos. Talán az, hogy az emberek meg is szokják, hogy kultúra létezik, hogy a zsinagóga éljen, hogy amiért ilyen szépen helyrehozták meg is mutassa magát a kultúra oldaláról is és, hogy az emberek szélesebb körben megismerjék ezt a lehetőséget meg részt vegyenek ilyen rendezvényeken. ”

Máriát, családtagja Szeitz Sara kísérte el az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál megnyitójára. Szerinte a rendezvény kiváló programjait tovább szépíti az, hogy a szabadkai zsinagóga a központi létesítménye a fesztiválnak. Elmondta: „Európa egyik legszebb zsinagógája van a városunkban és végre ez a gyönyörű kincs igazi kinccsé vált és megmutatkozik a legszebb formájáról. Szerintem nagyon fontos, hogy legyenek rendezvények és minél többen, akár nemzetközileg is, minél többen jöjjenek Szabadkára is, mert látom, hogy idén nagyon sok turista van, a tengerentúlról is. Szerintem ez fantasztikus egész Vajdaságnak.”

A nézők többsége nem először vesz részt az eseménysorozaton. Vidaković Ilona már a kezdetek óta ellátogat a fesztiválra, mivel férje tagja a zsidó hitközségnek és minden lehetőséget megragadnak, hogy élvezzék a felújított zsinagóga épületét. Vidaković Ilona, látogató, Palics: „Van jegyünk 26-ra, a Klezmer zenekar fog játszani Szlovákiából és 29-én a budapesti kántorok koncertjére is el fogunk jönni. ”

A Klasszikus zene gyöngyszemei című hangverseny koncertmestere a szabadkai Miloš Nikolić volt. Kiemelte: Ez valóban hatalmas megtiszteltetés nekünk zenészeknek. Fellépni a zsinagógában valóban nagy élmény nekünk is, különösen egy ilyen csodálatos helyszínen, mint amilyen a zsinagóga. Úgy gondolom, hogy mindenki örül ennek. Nekünk zenészeknek is örömteli itt lenni és az embereknek is, akik hallgatnak bennünket..”

Idén a nyitó rendezvényre szerbiai előadókat hívtak, de nem tartották fontosnak, hogy ezek a zenészek illetve előadók zsidók legyenek - mondta Branka Banjanin, az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál koordinátora. Hangsúlyozta: A klezmer koncert szombaton lesz. Ez a közép-kelet európai zsidók zenéje. Ritkán van alkalmunk arra, hogy ilyen fellépőket halljunk itt, erre felénk. Ez egy ismert csapat, Pozsonyból érkeznek, nyolc zenész alkotja a csapatot. Hiszem, hogy ez nagyon attraktív lesz.

A rendezvénysorozat megvalósításában többek között a Szabadkai Zsidó Hitközség mellett a Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetsége és Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa vesz részt. Az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál október 31-én csütörtökön zárul egy szerb nyelvű színházi előadással.

Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál
Zsinagóga
Szabadka

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.