Ugrás a tartalomra

Petrányi Ferenc óbecsei mártírplébánosra emlékeztek

2019.10.27
14:43
2019.10.27
17:04
Forrás
Pannon RTV
Tisztelői koszorút helyeztek el az emlékművénél.

Ebben a világban akarni kell és tenni kell. Nincs közöttünk helye a kételynek, a bizonytalanságnak és a félakarásoknak, mert ezek képtelenné teszik az embert a cselekvésre - hangzott el Petrányi Ferenc óbecsei mártírplébános egykori pünkösdi beszédében. Az óbecsei Nagyboldogasszony-plébániatemplom kertjében a hívek az egykori plébánosukra, és az 1944/45-ben elhunyt ártatlan áldozatokra emlékeztek.

Petrányi Ferenc 1918-ban egy hitében megroppant közösség élére érkezett, hogy hirdesse az új remény, új munka és új boldogság eszményét - hangzott el az eseményen. 1944-ben vértanú halált halt, miután megkínozták.

Tiszteletük jeléül az óbecseiek október utolsó vasárnapján a két szentmise között koszorúval járultak a plébánosnak állított emlékmű elé. A koszorúzáson részt vettek többek között a Vajdasági Magyar Szövetség, valamint a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének képviselői is.

Fuderer László, plébános, Óbecse: „Annak idején, az első világháború után és a trianoni határrevízió után ő volt az, aki itt, Óbecsén kevert, vegyes közösségben kellett, hogy a béke hangján szólaljon meg. Ezt valóban meg is tette. Ezért annak idején, a két háború között, a harmincas években Sándor szerb király a legnagyobb Szent Száva kitüntetésben részesítette a tevékenységéért, amiért a két népet, illetve a többi nemzetiséget is békességben tudta megszólítani.”

Petrányi Ferenc
Óbecse
Fuderer László
megemlékezés
koszorúzás

Most

17:17, Frissítve: 18:26

Ma kiderül, kik vihetik haza az ajándékokat!

A Közügyek kérdésére csaknem ötszáz válasz érkezett Vajdaság szinte minden részéből. Mai műsorunkban kiderül, hogy ki csobbanhat a családjával Mórahalmon. Nézzék a 18 óra 10 perckor kezdődő műsorunkat.
16:02, Frissítve: 16:33

Fiáker szemlét tartottak Cserépalján

Huszonnyolcadik alkalommal szervezték meg a Cserépaljai Fiáker Szemlét. A Parádés Kocsik és Lovak Nemzetközi Szemléjére a dél-bánáti Cserépaljára egész Szerbia területéről érkeztek a lovas sport kedvelői.
13:46, Frissítve: 16:59

Elstartolt a strandszezon Újvidéken

Ez a strand az egyik legszebb és legrendezettebb strandnak számít a Duna teljes szerbiai szakaszán, amely számos lehetőséget kínál az idelátogatóknak. A szezonális belépőket mától lehet igényelni.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.