Ugrás a tartalomra

Előtérben a gyermekek jogai

2019.10.29
13:44
2019.10.29
17:13
Forrás
Pannon RTV
Egy átfogó, több helyszínt felölelő fesztivált tartanak november 20-ig Vajdaság több településén, amelyen a gyermekek jogaira hívják fel a figyelmet.

A rendezvénnyel kapcsolatban az Újvidéki Egyetem rektorátusának épületében kétnapos szakmai konferenciát tartanak. Olyan témákat boncolgatnak mint például a gyermekek fejlődése, a testi fenyítés tilalma és a hátrányos helyzetű gyermekekkel való munka. A hátrányos helyzetű gyerekeket nem csak a szakma, a hatóság, de a tudományos diskurzus is képes támogatni - jelentette ki a konferencián Fábián Adrián, a Pécsi Tudományegyetem dékánja. Hozzátette, az ENSZ 30 évvel ezelőtt írta alá a gyermekek jogairól szóló nyilatkozatot: „Egy jubileumot ünneplünk, tulajdonképpen ezzel a szakmai rendezvénnyel. Ez alkalmas arra, hogy felhívja a figyelmet a gyermekek jogainak elsődlegességére. ”

Orosz János, a tartományi ombudsman nemzeti kisebbségekkel megbízott helyettese megjegyezte, a napokban tanúi lehettünk egy gyermekrablásnak. Hozzátette, ahhoz, hogy az ilyen és ehhez hasonló eseteket elkerüljük, összeszedett társadalmi szerepvállalásra van szükség: „Megvilágítjuk a gyermekjogok érvényesítését. Hol lehetne valamint előremozdítani. Hol lehet valamiben jobb eredményeket elérni. Mert attól függetlenül, hogy mekkora törekvések övezik a gyermekek jogainak a védelmét, mindig akad még tenni és javítani való. ”

Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár a család gyermekek életében betöltött általános szerepét hangsúlyozta a rendezvényen: „A gyermekek jogai, a gyermekek nagyon fontosak, számunkra, ezt az államférfiak is annak idején felismerték. Ez a harminc év arról szólt, hogyan a papírról, az életbe átvinni ezeket a jogokat. Számos helyen, számos országban ez akadályokba ütközik és még sok a tennivaló. ”

Milan Dakić a gyermekjogokkal foglalkozó tartományi ombudsmanhelyettes elmondta, a az egy hónapig tartó fesztivál keretében az érdeklődők kerekasztal-beszélgetéseken, kiállításokon, előadásokon vehetnek részt: „Célunk az, hogy tudományos, szakmai eseményekkel, de számos más rendezvénnyel felhívjuk a figyelmet azokra a jogokra, amelyek garantálva vannak a konvencióban, ezt pedig gyakorlati jelleggel a társadalmi élet minden területén.”

A fesztivál november 20-ig tart, amely a gyermekek világnapja. Több helyszínen zajlanak a programok Vajdaság-szerte. Bővebb információ a www.ombudsmanapv.org.oldalon található.

gyermekjog
programsorozat
Újvidék
konferencia

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.