Ugrás a tartalomra

Kosztolányi Dezsőre emlékeztek Szabadkán

2019.11.05
16:47
2019.11.05
17:36
Forrás
Pannon RTV
A nevét viselő intézmények közösen rótták le kegyeletüket az író, költő családjának sírboltjánál.

Szabadkán több intézmény is híres írónk és költőnk nevét viseli. A Kosztolányi Dezső Színház minden évben részt vesz a megemlékezésen.

Búbos Dávid, színész, Kosztolányi Dezső Színház, Szabadka: „Kosztolányi egyike a legnagyobb magyar íróknak, nemcsak versekben és nemcsak szövegekben kell rá emlékeznünk, hanem fizikailag is megtisztelni.”

A Kosztolányi nevét viselő intézményeknek rendszeresen tisztelettel kell adózniuk a város szülöttének emléke előtt - emelte ki Novák Attila, a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium igazgatója.

Novák Attila, igazgató, Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, Szabadka: „Sokszor megfeledkezünk a névadónkról, megfeledkezünk Kosztolányiról. Ott van az intézmény névtáblája a kapun, és ez nem mindig van kellően hangsúlyozva. Ezért kell ezeket az alkalmakat megragadni, hogy tudatosítsuk ki is a névadónk, és, hogy akkor ezért ez valamivel jár, vagy, hogy ez egy bizonyos szellemiséget is kellene, hogy közvetítsen.”

A megemlékezésen a diáksegélyező elnöke elmondta, fontosnak tartja, hogy a három intézmény összetartozik, és együtt emlékezik.

Krmpotity Bacsó Gabriella, elnök, Kosztolányi Dezső Diáksegélyező Egyesület, Szabadka: „A legnagyobb probléma ma az elvándorlás mellett az, hogy a magyarságunkat, a vajdasági maroknyi magyarságot a széthúzás jellemzi, és mi ezt szeretnénk elkerülni. Példát szeretnénk mutatni abban, hogy mi együtt, akik ezt a nevet viseljük minden évben meg tudunk emlékezni Kosztolányiról.”

Az író, költő családjának sírboltjánál diákok, tanárok, intézményvezetők helyezték el a kegyelet virágait.

Kosztolányi Dezső
megemlékezés
Búbos Dávid
Kosztolányi Dezső Színház
Novák Attila

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.