Ugrás a tartalomra

Szijjártó: soha nem voltak még ilyen erősek a magyar-szerb kapcsolatok

2019.11.13
14:09
2019.11.13
19:49
Forrás
Pannon RTV
Soha nem voltak még ilyen erősek, szorosak a magyar-szerb politikai és gazdasági, kereskedelmi és beruházási kapcsolatok - emelték ki ma a magyar–szerb gazdasági vegyes bizottság ülésén Budapesten.

A két ország delegációit Szijjártó Péter, magyar külgazdasági és külügyminiszter, valamint Goran Knežević szerb gazdasági miniszter vezették. A két tárcavezető az ülés után közös sajtótájékoztatót tartott Budapesten.

Szerbia Magyarország első számú nyugat-balkáni partnere, a két ország baráti kapcsolatának alapja a kölcsönös tisztelet - mondta a magyar külgazdasági és külügyminiszter Budapesten. Szijjártó Péter ismertette: a vajdasági gazdaságfejlesztési program keretében 46 milliárd forint támogatást biztosított a magyar kormány a vajdasági magyar gazdálkodóknak és vállalkozóknak, 12 591 pályázatot támogattak, ennek révén 86 milliárd forint beruházás jött létre a Vajdaságban. Szijjártó Péter kiemelte: a magyar kormány emellett 10 milliárd forintos támogatási keretet nyitott azoknak a magyar vállalatoknak, amelyek Dél-Szerbiában hajtanak végre beruházásokat. Jelezte: még az idén aláírják a Szeged-Szabadka vasútvonal felújítására vonatkozó szerződést.

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszer, Magyarország: „Az Exim Banknál nyitottunk 110 millió eurós hitelkeretet a kétoldalú vállalatközi együttműködés finanszírozására. A határátlépések jelentős felgyorsítása érdekében technológiai fejlesztéseket fogunk végrehajtani a röszkei határátkelőhelyen. A hercegszántói határátkelőhelyet pedig alkalmassá tesszük teherforgalom kezelésére, és hogy már az ünnepi időszakban is gyorsabb legyen a határátlépés, a két belügyminiszter megállapodott arról, hogy a szisztematikus schengeni ellenőrzést egy hónapra felfüggesztjük.”

A magyar tárcavezető szólt arról is, Magyarország megkapta az engedélyt, hogy ismét beinduljon a sertéspestis miatt korábban felfüggesztett sertésexport Szerbiába, néhány technikai kérdést egyeztetnek még. Szijjártó Péter leszögezte: Magyarország elkötelezetten támogatja Szerbia uniós csatlakozási folyamatát, Szerbia unióhoz való csatlakozása nemcsak a két ország, hanem egész Európa érdeke.

Goran Knežević szerb gazdasági miniszter arról beszélt, hogy Magyarország Szerbia hatodik legfontosabb külkereskedelmi partnere, és Magyarország a 13. legjelentősebb befektető Szerbiában. Tavaly a kétoldalú kereskedelmi forgalom mintegy 2,5 milliárd eurót ért el.

Goran Knežević, gazdasági miniszter, Szerbia: „Bizonyos szerb cégek is befektettek Magyarországon, és ez is egy olyan folyamat, amit támogatni és folytatni kell, mert Európa egy piaccá válik, a világ globális piac lesz, úgyhogy dolgoznunk kell azon, hogy lehetővé tegyük a vállalkozóink számára, hogy minél jobban és jobb minőséggel dolgozzanak. A vegyes bizottság keretében üzleti fórumot is tartottak itt, amelyen több mint 110 vállalat vett részt Magyarországról és Szerbiából. Mi, politikusok, azért vagyunk itt, hogy teljes mértékben támogassuk őket, hogy megtalálják a hasznot, hogy a haszonszerzés felé forduljanak, mi pedig lehetővé tesszük a számukra azt, hogy minél jobban és minőségibb módon tudjanak dolgozni.”

A sajtótájékoztatót követően Szijjártó Péter a Magyar Érdemrend Középkeresztjével tüntette ki Goran Kneževićet. A magyar miniszter elmondta, a szerb gazdasági miniszter a kezdetektől fogva támogatta a kétoldalú együttműködés fejlesztését és a vajdasági magyarok törekvéseit.

Szijjártó Péter
Goran Knežević
Magyar-Szerb Gazdasági Vegyes Bizottság

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.