Ugrás a tartalomra

Új ösztöndíjjal segítik a diaszpóra magyarságának felsőfokú tanulmányait

2019.11.14
16:07
2019.11.14
23:33
Forrás
Pannon RTV
Új ösztöndíj-program indul a Stipendium Hungaricum program kiterjesztésével, amelynek célja, hogy a diaszpóra magyarsága magyarországi egyetemeken folytasson tanulmányokat - jelentette be Semjén Zsolt

A magyar miniszterelnök-helyettes a Magyar Diaszpóra Tanács IX. plenáris ülésén tartott sajtótájékoztatón beszámolt arról is: folyamatban van az emigrációs és diaszpóra központ kialakítása, ahol többek között a Mikes-program keretében hazahozott értékeket, levéltári anyagokat gyűjtik össze és mutatják be az érdeklődőknek. Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár a Várkert Bazárban tartott sajtótájékoztatón egyebek mellett azt emelte ki, hogy idén rekordszámú küldött vett részt az ülésen, a 110 meghívott vendég közül 98-99-en jöttek el a világ 32 országából.

A diaszpóra magyarsága 2010 óta azonos súlyú és azonos méltóságú nemzetrész a Kárpát-medence magyarsága mellett – mondta Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes. Hozzátette, a szocializmus időszakában még ellenségként tekintettek az emigrációban élő magyarokra, 1990-2010 között pedig "mostohagyerek" volt a diaszpóra magyarsága. Semjén Zsolt beszélt arról is, hogy a világ minden részén van diaszpóra, akiket megillet a magyar állampolgárság. Aki fel akarta venni a magyar állampolgárságot, már felvette, nagyságrendileg 1,1-1,2 millió az az adat, amivel számolnak – tette hozzá. Kitért arra, hogy a diaszpóra képviselői számára létrehozták a Magyar Diaszpóra Tanácsot, és számtalan programot indítottak el, de újdonságok is lesznek: „Elindítunk egy olyan ösztöndíj-programot, amely kifejezetten azt célozza, hogy a diaszpórából, Egyesült Államokból, a nyugati világból az emigráció második, harmadik, negyedik, akárhányadik nemzedéke jöjjön haza Magyarországra tanulni, magyarországi egyetemekre, és ezt segíti a Stipendium Hungaricumnak egy speciális kiterjesztése, ösztöndíja, hogy az emigráció többedik generációja is haza tudjon jönni, Magyarországon tudjon tanulni, és ha kis szerencsénk van, akkor itt megházasodik, letelepszik és Magyarországot gazdagítja a tudásával és a világlátottságával.”

Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikai államtitkár kiemelte, hogy radikális szemléletváltás következett be a nemzetpolitikában, és a diaszpóra magyarságát illetően. Hangsúlyozta: a diaszpóra magyar szervezeteire, és a magyar közösségekre mint becsületes magyar emberekre gondolnak, akik hazájuktól sokszor több ezer kilométer távolságban képviselik a magyar nemzetet. Egy 2,5 milliós nemzetrészről van szó, számuk nagyjából megegyezik a Kárpát-medence külhoni magyarságának számával. Potápi Árpád János kifejtette:  „ A programjainkat visszük tovább, ilyen program a Kőrösi Csoma Sándor program, csak egy számot én is hadd mondjak, 47 ösztöndíjassal indult el 2013-ban, és ha mellé tesszük a Petőfi Sándor programot is, akkor már 225 ösztöndíjasról beszélünk, ami óriási mennyiségi és reméljük, hogy minőségi megújulást, illetve növekedést is jelent .”

Szintén folytatódik a Mikes-program, a Rákóczi Szövetség által kezelt, de a Miniszterelnökség által finanszírozott diaszpóra-program, amelynek keretében évente ezer fiatal érkezik Magyarországra és ismerkedik meg az anyaországgal és a Kárpát-medence tájaival. Emellett évek óta támogatják a hétvégi magyar iskolákat is, 213 ilyen intézmény van a világban – emelte ki az államtitkár.

Semjén Zsolt
diaszpóra tanács

Most

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.