Ugrás a tartalomra

Benes Józsefre emlékeztek a vajdasági magyar képzőművészet napján

2019.11.15
11:44
2019.11.15
16:41
Forrás
Pannon RTV
Benes Józsefre, a községben is alkotó festőre emlékeztek a vajdasági magyar képzőművészet napjának alkalmából csütörtök este Zentán.

Mintegy 30 alkotó emlékezett meg a bajmoki születésű festőről úgynevezett hommage képekkel, vagyis a művész munkássága előtt tisztelgő alkotásokkal.

Patócs László, a Híd folyóirat szerkesztője, kritikusa nyitotta meg a tárlatot. A kiállítás darabjai rendkívül széles skálán mozognak a képzőművészeten belül. Nem csak tájképeket láthat a közönség, hiszen számos alkotó saját stílusában emlékezett meg a 20. századi vajdasági magyar képzőművészet egyik kiemelkedő alakjáról. A tárlat különlegessége továbbá, hogy Benes József alkotásai is helyet kaptak a Városi Múzeum kiállítótermében Zentán.

Csernik Attila, képzőművész, Topolya: „Ezeken a képeken szerintem az látható, az verődik vissza, hogy én, másik kolléga hogyan reagált arra, hogy a Benes Jóska emléktárlatán szerepeljen egy munkájával. Ez a lényege azt hiszem ennek az egésznek.”

A kiállítás egyik érdekessége a 10 művész közreműködésével, a zentai művésztelepen elkészített óriási festmény. A tárlat szomorú aktualitása, hogy Benes József – aki maga is rendszeresen részt vett a művésztelep munkájában - két éve nincs köztünk – mondta Szarka Mándity Krisztina, a kiállítás kurátora. „Nagyon sokrétű, és sok színű anyag ez, úgyhogy elsősorban azt figyeltük, hogy ilyen kis szigetecskék keletkezzenek. Próbáltunk tematikus szigeteket létrehozni, tehát előbb a tájképeket, amelyek Benes-tájképek hatására születtek, aztán van egy-egy olyan kis sziget, ahol valóban egy adott Benes-műre történik reflektálás. A kiállítás másik részében azok a művek vannak, amelyek inkább magának a művésznek a folyamatába illenek bele, de azért egy picit reagál a Benes-gondolatra is.”

A tárlatot december 16-ig tekintheti meg a közönség a zentai Városi Múzeum kiállítótermében.

Benes József
képzőművész
megemlékezés

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.