Ugrás a tartalomra

Orosz képzőművész nyerte el az Ex Libris pályázat nagydíját

2019.11.17
12:49
2019.11.17
18:08
Forrás
Pannon RTV
Szabadkán 13 ország 51 alkotójának 131 munkáját értékelték. A pályázók három témában küldtek alkotásokat a világ minden tájáról.

A szabadkai Szabadegyetem galériájában megrendezett kiállítást Jasmina Jovančić Vidaković grafikusművész, a zsűri elnöke nyitotta meg. A tárlatot Boros György, a Szabadkai Képzőművészek, Iparművészek és Formatervezők Egyesületének elnöke állította össze.

Vajdasági népdalokat énekeltek a kiállításmegnyitón a szabadkai Népkör énekesei. A Művelődési Központ évek óta részt vesz az Ex Libris kiállítás szervezésében. A képzőművészeti szakosztály alkotói is megmérettetnek. Takács Márta, elnök, Népkör MMK, Szabadka: „Ezek a munkák, amiket itt évről évre látunk valóban minőségesek és magának a szakosztálynak a fiataljai és idősbjei is évről évre annyi díjat hoznak, hogy szinte képtelenség felsorolni, amikor megemlékezünk minden évben, mondjuk a Népkör napja környékén az eredményeinkről.”

Az Ex Libris elkészítése sok munkát igényel. Ez a műfaj jelentős a világ képzőművészetében. Boros György, elnök, Szabadkai Képzőművészek, Iparművészek és Formatervezők Egyesülete: „Az Ex-Libris kizárólag grafikai technika. Olyan munka, amelyet először egy anyagban meg kell munkálni, és akkor jön tulajdonképpen a sokszorosítás. Ez egy nagyon felkapott tematika. Valamikor a 15. században, amikor grafikával foglalkoztak a nagy művészek, például Rubens, Rembrandt és így tovább, abban az időben készítettek kis grafikákat, amibe beírták annak a tulajnak a nevét akinek készült.”

A görög mitológiát, a hagyományokat és szabad témát dolgoztak fel az alkotók. A Nagydíjat az orosz Jurij Molibosenko kapta. Jasmina Jovančić Vidaković, grafikusművész, a zsűri elnöke: „A munkák rendkívüliek. A grafika egy technikailag nagyon összetett technika. Nem elég csak a képzőművészeti ötlet, hanem technikailag is nagyon jól kell kivitelezni. Ez egyáltalán nem egyszerű. Nagy technikai ügyesség és sok munka szükséges hozzá.”

A szabadkai Szabadegyetem galériájában december elsejéig ekinthető meg a kiállítás, majd Topolyán és Adán is bemutatják.

Ex Libris
képzőművészet
pályázat

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.