Ugrás a tartalomra

Boldogság és keserűség a Népkör színpadán

2019.11.17
23:06
2019.11.18
16:26
Forrás
Pannon RTV
Vigasz címmel tartott előadást a szabadkai Népkör MMK Róna táncegyüttese vasárnap. A produkció az emberi lét során megélt, boldog és keserű élményeket taglalja.

Arra keres választ, hogy ki hogyan, hol és milyen módon lel vigaszt bánatára. Önmagából vagy a közösségből merít-e erőt? Ezek az élethelyzetek magyarpalatkai, bonchidai, és vajdaszentiványi táncokban és énekekben elevenedtek meg a nézők előtt.

Az előadás olyan élethelyzetekre keres választ, amelyek az emberek mindennapjaiban jelen vannak. Ilyen például a bánat és a keserűség, valamint arra, hogy miként lelnek vigaszt az emberek.

Rumenyákovity Karlo, művészeti vezető, Róna Táncegyüttes: „A Vigasz címet kapta ez az előadás mégpedig azért, mert különböző élethelyzeteket próbálunk bemutatni három tájegységről Palatkáról, Bonchidáról és Vajdaszentiványról.”

 

Az országos minősítőket követően a csapat mindig előkészül a következő két évad táncanyagára. Így volt ez most is, idén három koreográfiával készült a csoport.

Pintér Krisztián, csoportvezető, Róna Táncegyüttes: „Van olyan koreográfiánk, ami egy úgymond régi koreográfia, amit most elevenítettünk fel. Tehát vannak olyan táncosok, akikben már évek óta érik ez a dolog. Illetve vannak újabb koreográfiánk is, amelyeket fél éve próbálunk, ennyi kell, hogy beérjenek a dolgok.”

 

A csoport által választott tájegységek a táncházak rendszeres táncait foglalják magukba, így a Fokos zenekar az általuk már jól ismert dallamokkal húzta a talpalávalót.

Cseszák Zsombor, prímás, Fokos zenekar: „A szabadkai Népkör Róna Táncegyüttese készül a néptáncosok országos bemutató színpadára, amelyben egy félórás terjedelmű műsort kell hogy összeállítsanak a néptánccsoportok és legalább két tájegység táncát kell, hogy magába foglalja. Ők három tájegységet is választottak.”

Szécsi Viktória, művészeti vezető, Róna Táncegyüttes: „Hogy miért pont ezek a táncok kerültek most színpadra? Talán azért mert még sohasem volt ilyen felállás, hogy közel 35 táncos táncol a Népkör Róna Táncegyüttesében, és most mind a három tájegység Erdély szívéből és lelkéből van megzenésítve, illetve megtáncolva.”

A minősítőt követően Kecskeméten mutatják majd be az előadást. Emellett Vajdaság-szerte több helyre is el szeretnék juttatni a megzenésített népi játékot - tette hozzá a művészeti vezető.

Népkör Magyar Művelődési Központ
Róna táncegyüttes
néptánc
Fokos zenekar

Most

07:31, Frissítve: 07:36

Tankok törtek be Rafah területére

Néhány órája megindult Izrael szárazföldi hadművelete, helyszíni jelentések szerint legalább egy izraeli gépesített zászlóalj behatolt a Gázai övezet déli részébe.
19:37, Frissítve: 07:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.