Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/ Dragan Miljanić

Légzésfigyelő maszk, baktériumölő fogszabályzó

2022.01.01
10:40
2022.01.01
17:45
Forrás
Pannon RTV
Az újvidéki Műszaki Tudományok Karának fiatal szerb tudósaiból álló csapata Goran Stojanović professzor vezetésével egy olyan maszkot fejlesztett ki, amely követi a légzést, ezáltal kimutathatja akár azt is, hogy koronavírus fertőzött-e a viselője.

Ezenkívül több hasznos eszköz fejlesztésén is dolgoznak a kutatók.

A szájmaszkokba ezüstszálat szőttek, az ebben lévő szenzorok követik a légzést egy számítógépes, telefonos applikáción keresztül. Ez alapján meghatározható a tüdőkapacitás, a kilélegzett levegő hőmérséklete, valamint a benne található baktériumok is kimutathatóak. A projekten elelektrotechnikai szakemberek dolgoztak, de bekapcsoltak fizikára, kémiára, anyagokra és textilekre szakosodott embereket is.

Lazar Milić, kutató, Műszaki Tudományok Kara, Újvidék: „Most szabadalmaztatnunk kell majd őket, valamint folytatjuk a kutatást azzal kapcsolatban, hogy mit mutathatunk még ki velük, tudunk-e még valamit hozzáadni. A lényeg, hogy még inkább minimalizáljuk, és a funkcionalitásukat is növeljük.”

Például ugyanezek a maszkok képesek lehetnek kimutatni a szervezetben lévő helikobaktériumokat, vagy melegíthetnek is a téli hidegben - mondják a kutatók. A maszkok tehát továbbra is fejlesztés alatt állnak.

A csapat egyik tagja jelenleg Malajziában folytatja a kutatásait, mégpedig egy olyan fogszabályzó kifejlesztésén dolgozik, amely telefonos applikáció segítségével kimutatja a szájban lévő baktériumokat, és gyógyítani is képes.

Željko Popović, kutató, Műszaki Tudományok Kara, Újvidék: „Szeretem feszegetni a határokat, és valami újat alkotni. Ezért találtam rá magamra abban, hogy kutatási projekteken dolgozom. Itt előtérbe kerül az elképzelésem, és megvalósíthatom. Ezzel valami újat hozunk létre, ami megmarad a jövő nemzedékeinek, valamint segíti az orvostudományt is, mivel ezek a projektek leginkább a biomedicinával, azaz az elektronika és az orvostudomány kombinációjával foglalkoznak.”

A kutatók nagyon ambiciózusok, rengeteg ötletük van. A céljuk pedig, hogy olyan eszközöket fejlesszenek ki, amelyek főként az egészségügy munkáját segítik, valamint minden ember számára elérhetőek. Ezeket a kutatásokat Európai Uniós támogatásokból valósítják meg.
 

kutatás
Műszaki Tudományok Kara
Újvidék
maszk

Most

12:02, Frissítve: 12:12

A népmese napját ünnepelték Horgoson

Ugyan egy nappal korábban, de Horgoson is megünnepelték a magyar népmese napját, amely Benedek Elek születésnapjához kötődik. Papírszínházzal és élőszavas mesemondással várták a helyi Művelődési Ház előtt a legkisebbeket.

Népszerű