Ugrás a tartalomra

„2016 volt Szerbia legjobb gazdasági éve” (videó)

2017.01.03
11:57
2016 volt Szerbia legjobb gazdasági éve
2016 volt Szerbia legjobb gazdasági éve. Az ország GDP-je a tavalyi év első 11 hónapjának adatai szerint növekedett - mondta Miladin Kovačević, a Köztársasági Statisztikai Intézet igazgatója. A Szerbiai Nemzeti Bank kormányzója szerint január elsejétől a fizetések is magasabbak lesznek. Szerbia 2016-ban zárta az elmúlt 25 év legjobb gazdasági évét. A gazdasági tevékenység növekedett. A bruttó hazai termék, vagyis a GDP 2,744 százalékkal emelkedett - nyilatkozta Miladin Kovačević. A Köztársasági Statisztikai Intézet igazgatója azt is elmondta, az ipari termelés 2016-ban 4,3 százalékkal nagyobb volt, mint 2015-ben. A mezőgazdaságban és a turizmusban is emelkedés volt érzékelhető. Aleksandar Vučić miniszterelnök évértékelő sajtótájékoztatóján ugyancsak sikerként könyvelte el a 2016-os évet.  "Jelentősen megnőtt a vendégéjszakák száma a turizmusban, 13,5 százalékkal. Valamivel többen voltak a külföldiek, de a hazai turisták is jelentős számban érkeztek, 14 százalékkal a 12,5-hez képest. Kedvezően indult a forgalom a versenyszférában is, mindenki jelentős növekedést tapasztalt, valós növekedést a beruházásokban, amely 6,1 százalékot tesz ki."



Egy felmérés alapján az is kiderült, hogy tavaly jelentősen csökkent a munkanélküliek száma. Becslések szerint a fizetések - az adók és járulékok nélkül - reálisan 2,5 százalékkal nőttek a 2015-ös évhez képest. 2017-ben alacsony infláció, stabil árfolyam és külföldi befektetések várhatóak - véli Jorgovanka Tabaković, a Szerbiai Nemzeti Bank kormányzója. Ezek az elvárások nem csak a makrogazdasági előrejelzéseken alapulnak, hanem az elmúlt évben megvalósított tevékenységeken is - tette hozzá Tabaković. Idén emelkednek a fizetések is. Január elsejétől a minimális órabér 130 dinár. Így havi szinten 174 munkaórával a minimálbérért dolgozók 22.620 dinárt vihetnek haza. Ez az elmúlt két évben érvényes legalacsonyabb keresethez képest 7,44 százalékos növekedést jelent. Eddig 121 dinár volt a legalacsonyabb órabér. Az emelkedésről szóló döntést tavaly szeptemberben hozták meg a munkaadók és a szakszervezetek több hétig tartó tárgyalásait követően. Becslések szerint Szerbiában 300-350 ezren dolgoznak minimálbérért.
Szerbiai nemzeti Bank
munkanélküliség
gdp
Köztársasági Statisztikai Intézet
szerb gazdaság

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.