Ugrás a tartalomra

2025-re készülhet el a Belgrád-Budapest gyorsvasút

2023.02.14
14:24
2023.02.14
16:38
Forrás
Pannon RTV
A vonatok a határon megállás nélkül fognak közlekedni – erről állapodott meg ma a magyar és a szerb építési miniszter Belgrádban.

Zökkenőmentesen zajlanak a Belgrádot és Budapestet összekötő gyorsvasút építési munkálatai. A szerb oldalon várhatóan még 2024-ben Szabadkáig kiépítik a vasútvonalat. A magyar oldalon jelenleg 150 kilométernyi szakaszon, Budapest és Kelebia között folyik az építkezés. Ezeknek a munkálatoknak az összértéke 2,2 milliárd dollár és várhatóan 2025-ben fognak befejeződni.

Lázár Jánost a szerb kormány épületében fogadta Goran Vesić. A találkozón egyéb infrastrukturális projektekről is tárgyalt a két miniszter. Lázár János javaslatára a két minisztérium munkacsoportokat hoz létre, amelyek már most a menetrendek kialakításán, valamint a határátlépési procedúra könnyítésén fognak dolgozni. A munkacsoportok havi rendszerességgel találkoznak.

Goran Vesić, szerb építési és közlekedési miniszter:
A magyar és a szerb vám- és határátlépési ellenőrzéseknek Belgrádban és Budapesten kell történniük. Az emberek, akik felszállnak a vonatra így a városok központjaiba érkezhetnek, a határon nem lesz várakozás, hiszen a gyorsvonat lényege épp ez lenne. Emellett beszéltünk a másik két vasútvonalról, a Szabadkát és Szegedet, valamint a Szabadkát és Baját összekötő vasútvonalakról is. Fontosak ezek az együttműködések. Tájékoztattam a tisztelt minisztertársamat arról is, hogy Szerbia megkezdi egy gyorsforgalmi út kiépítését a hercegszántói határátkelő, tehát a szerb-magyar határ, és a nákófalvai határátkelő között, ami a szerb-román határon van.

Goran Vesić arról is tájékoztatta magyar kollégáját, hogy a tervek szerint a gyorsvasutat a szerb oldalon Nišig meghosszabbítják. A szerb építési és közlekedési miniszter hangsúlyozta, Szerbia és Magyarország nem csak szomszédok, hanem stratégiai partnerek is. Lázár János magyar építési és beruházási miniszter tolmácsolta Orbán Viktor magyar miniszterelnök üzenetét a szerb népnek, miszerint Magyarország elkötelezetten kiáll Szerbia mellett. Magyarország legfontosabb regionális célja, hogy Szerbia mielőbb az Európai Unió tagja legyen – emelte ki Lázár János.

Megépítjük a Budapest-Belgrád vasútvonalat, összekötjük Szegedet Szabadkával vasúton és megépítjük a Szabadka és Baja közötti vasútvonalat is. Ezenkívül az országhatárok mellett autópályákat is építünk. Tompánál és Hercegszántónál is megteremtjük az autópálya-csatlakozás lehetőségét. Három nagy vasúti projekt és két nagy közúti projekt. Azon dolgozunk, hogy a szerb polgároknak és a magyar polgároknak a határon való átlépés lényegében nagyon egyszerű legyen.

Legkésőbb 2024 elejére elkészül a Szabadkát és Szegedet összekötő vasútvonal, ami azt jelenti, hogy a két város között 40 perc alatt tudnak majd közlekedni az utasok. Ennek érdekében meg kell teremteni a feltételeket a rugalmasabb határátlépéshez – mondta el Lázár János. A magyar építési és beruházási miniszter elismerően beszélt arról, hogy Szerbiában a vasútépítések mellett 500 kilométer gyorsforgalmi út is épül jelenleg. Szerinte az elmúlt 40-50 év legnagyobb infrastruktúra-fejlesztése zajlik Szerbiában. A két tárcavezető a tervek szerint legközelebb márciusban találkozik Budapesten.

Belgrád-Budapest
gyorsvasút
Lázár János
Goran Vesić

Most

10:41, Frissítve: 10:55

„Intenzív kampányra kell számítani”

Dr. Pásztor Bálint a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában a VMSZ államtitkárairól, a kampányról, valamint szabadkai és országos jelentőségű fejlesztésekről beszélt.
07:31, Frissítve: 07:36

Tankok törtek be Rafah területére

Néhány órája megindult Izrael szárazföldi hadművelete, helyszíni jelentések szerint legalább egy izraeli gépesített zászlóalj behatolt a Gázai övezet déli részébe.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.