Ugrás a tartalomra

47.154 dináros minimálbért javasol a Pénzügyminisztérium

2023.08.25
19:19
2023.08.25
19:37
Forrás
Szerbiai RTV
Az ajánlattal elégedetlenek a szakszervezetek és a munkaadók is.

A mai egyeztetésen a minimális fizetésekről a minisztérium 17,8 százalékkos emelést javasolt, ami a mostani 40 ezerről 47.154 dinárra emelné a kifizetéseket a következő évtől. Ugyanakkor a keresetek adómentes részének 15 százalékos növelését javasolták 21.700-ról 25 ezer dinárra.

A szakszervezetek és a munkáltatók is elégedetlenek.

A szakszervezetek egyértelműen elutasítják a felvetést, és nem állnak el követeléseiktől, és attól sem, hogy a jövő évi emelés előtt még idén is legyen egy minimálbér-növelés. A szakszervezetek kiállnak amellett, hogy 2024-től a minimális fizetéseket ki kell egyenlíteni a minimális fogyasztói kosár értékével, ami csaknem 52 ezer dinár. A szövetkezetek szerint már szeptemberben kellene egy emelésnek lennie, majd pedig a további bérkiigazításokról tárgyalni.

Az egyeztetések egyelőre kedden folytatódnak.

A munkaadók úgy vélik, hogy a bérnövelés kisebb mértékű kellene, hogy legyen, a fizetések adómentes része pedig nagyobb. Nem számoltak ekkora változással, mert szerintük a minimálbér ekkora emelése nagyban kihat majd azokra a cégekre, amelyek nehézségekkel küzdenek és alkalmazottjaik minimálbért keresnek.

Egyensúlyt kell találni, és mérlegelni kell a növelés mértékét a munkások számának tekintetében - jelentette ki Siniša Mali. A tárcavezető elmondta, a kormány igyekszik minél jobban eleget tenni mindkét félnek.

Ha nem sikerül megegyezniük a dolgozóknak és a vállalatoknak, akkor az állam hoz döntést.

Július végén a szerb államfő arról beszélt, hogy a minimálbér az év végéig eléri a 400 eurót.

pénzügyminisztérium
minimálbér
fogyasztói kosár
szakszervezet
munkáltató
munkaadó

Most

13:30, Frissítve: 13:52

„Szabadkán megvagyunk!”

A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkormányzati választásokon - tette közzé közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.